Oporbeni saborski zastupnici pisali su Europskoj komisiji, ali i premijeru Oreškoviću zbog, kako navode, nezakonitog postupka smjene Vijeća za elektroničke medije i Mirjane Rakić kao njegove predsjednice, čime se krše europski zakoni po pitanju neovisnog regulatornog tijela. SDP-ov Peđa Grbin za CroL.hr komentira zašto slično nisu postupili i u slučaju naprasne smjene Povjerenstva za neprofitne medije, nakon čega je krenuo pravi val pritisaka na medije od strane vladajuće koalicije.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin rekao je novinarima u Saboru da je nekoliko država, posebno u Istočnoj Europi, u zadnjih nekoliko godina pokušalo razriješiti neovisne regulatore prije isteka mandata.

"Zbog toga su se pred sudovima EU vodili postupci kojima je utvrđeno da su te zemlje kršile Europsko pravo. Ti postupci nemaju samo deklaratorni učinak, već za sobom mogu povlačiti vrlo visoke kazne koje moraju plaćati države članice EU", upozorio je Grbin.

Premijer "nije svjestan što mu najveća stranka u Vladi podmeće"

Pismo su uputili i premijeru Tihomiru Oreškoviću, a njime ga oporbeni zastupnici, njih 21 iz stranaka koalicije Hrvatska raste i IDS-a te nezavisni Stipe Petrina, prije svega žele upozoriti uvjereni kako on "nije imao dovoljno informacija kad je pristao na ovakvu odluku" da svojim postupanjem može stvoriti izravnu štetu za Hrvatsku.

Grbin je za CroL.hr rekao kako premijer Orešković "nije svjestan što mu najveća stranka u Vladi podmeće".

"Neovisni mediji i neovisna regulatorna tijela su važan dio funkcioniranja svakog demokratskog društva te standard kojeg je Europa prihvatila i kojeg se čvrsto drži. Ako želimo biti dio te Europe i držati se tih standarda ovo što se sad događa od strane hrvatske vlasti mora istog časa prestati. Zbog toga smo ovo pismo uputili i premijeru jer još uvijek postoji nada da on nije svjestan što mu najveća stranka u Vladi podmeće.

Čovjek jednostavno ne razumije neke stvari, nije se time bavio i apsolutno mu podmeću. Zato ga upozoravamo i dajemo obrazložene razloge zbog čega je ovakvo postupanje štetno za državu. Ako ne reagira na naše upozorenje pokazat će kako je s tim suglasan", kazao je SDP-ov saborski zastupnik.

Na pitanje zašto nisu i ranije pisali Europskoj komisiji ili nekoj drugoj instituciji EU, kad je ministar kulture Zlatko Hasanbegović naprasno i bez obrazloženja i također prije isteka mandata članova raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije, te najavio ukidanje financijske podrške neprofitnim medijima, Grbin kaže:

Hasanbegovićev potez bio je nepotreban, ishitren i s dugoročno negativnim posljedicama

"Povjerenstvo za neprofitne medije nema status neovisnog regulatornog tijela, a sukladno odredbama EU ne možete se obratiti tijelu kao što je Komisija vezano uz poslove koji im nisu u nadležnosti. To Povjerenstvo nije dio europske regulatorne mreže, a Vijeće za elektroničke medije jest. Radi se o institucijama koje imaju potpuno različiti položaj".

Nije izravno odgovorio na pitanje smatra li onda kako je ta Hasanbegovićeva odluka bila sukladna zakonu:

"Smatram da je to bio pogrešan potez. Nepotreban, ishitren i s dugoročno negativnim posljedicama", kratko je poručio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

Dodajmo i kako je HNS-ov saborski zastupnik, Goran Beus Richembergh, povodom pisma Europskoj komisiji, rekao kako je "opće poznato da državni teror započinje tako da se maršira na institucije ili da se na njih, kao što bi rekao ministar kulture, izvrši desant", te dodao:

"Upravo to se sada događa s neovisnim regulatornim tijelom. Podsjetit ću, Vijeće ne samo da dodjeljuje koncesije elektroničkim medijima, nego raspolaže ozbiljnim financijskim sredstvima koja se distribuiraju radi uvođenja posebnih javnih sadržaja u elektroničke medije. U tome smislu, vidimo ovo kao presedan, kao pritisak iz razloga da se institucija destabilizira i stavi pod kontrolu, što smatramo natruhama državnog terora, kojem se želimo oduprijeti".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.