Gostujući sinoć u Dnevniku televizije N1, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić, komentirala je najavljenu smjenu, te ustvrdila kako je takva odluka "teško objašnjiva", a sudjelovanje potpredsjednik Sabora u prosvjedu zbog odluke Agencije za elektroničke medije da kazni televiziju Z1 - političkim pritiskom.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je na sjednici Vlade u četvrtak izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te zatražio smjenu predsjednice Mirjane Rakić i svih članova Vijeća, zbog "niza nepravilnosti i teških propusta u radu".

Rakić: upravo je zaključak Vijeća ove godine iskorišten za Radmanovu smjenu

"Mislim da smo mi ispunili svoje obaveze i da smo naveli sve što smo radili protekle dvije godine. Naravno da nismo naveli sve radne sastanke niti sve sastanke s HRT-om. Upravo je ove godine iskorišten zaključak Vijeća u pitanju smjene sada već bivšeg ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana. Znači da smo mi radili sve ove godine. Navodni razlog za naše raspuštanje su osobito teški propusti u radu Vijeća. Ja mislim da nismo napravili ništa od toga", rekla je Rakić gostujući u sinoćnjem Dnevniku televizije N1.

Rekla je i kako su ministra Hasanbegovića kao Vijeće zamolili za sastanak prije mjesec dana kako bi se upoznao s njihovim radom, no odgovor nisu nikad dobili.

Rakić: sudjelovanje potpredsjednika Sabora na prosvjedu je politički pritisak

Komentirajući dosadašnje postupke vladajućih, od ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije, preko prosvjeda zbog kazne televiziji Z1 zbog govora mržnje u kojem je sudjelovao i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, pa do najave raspuštanja Vijeća kojem je na čelu, Rakić je na pitanje radi li se o prevelikom političkom pritisku na medije, rekla:

"Vrlo je čudna situacija. Kad je bio taj prosvjed 26. siječnja nitko od državnog vrha se nije oglasio o tome. Kad vam se veliki broj ljudi okupi na ulici i prosvjeduje očekuje se da on reagira".

Izjavila je kako potpredsjednik Sabora, kao osoba na toj poziciji, "ne može osobno sudjelovati na takvim prosvjedima", te dodala : "To je politički pritisak".

Komentirajući odluku ministra Hasanbegovića kojom traži njezinu i smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, Rakić je izjavila kako joj je ta odluka "teško objašnjiva".

"Očekujem da kao predsjednica Vijeća podnesem izvještaj saborskom Odboru za medije, ali i pred samim Saborom pa da oni odluče i donesu zaključke. Iako mislim da je zaključak već donesen, jer Vlada nije bilo koje tijelo. Prema tome kad Vlada da svoje mišljenje mislim da je ono, barem na neki način, obvezujuće za sve sabornike", zaključila je predsjednica Vijeća i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, Mirjana Rakić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.