O Željki Markić, čelnici udruge U ime obitelji, svašta se priča – od toga da njezina tvrtka proizvodi kontraceptive pa se zbog toga zalaže za zabranu pobačaja, do toga da se obogatila uz pomoć Crkve. Što je od svega toga točno ili netočno pokušali smo (opet) saznati od nje same, no i ovaj put bezuspješno.

Naime i ovaj put, baš kao i u ovo vrijeme lani, htjeli smo, u cilju istinitog informiranja i međusobnog dijaloga razgovarati sa Željkom Markić.

Podsjetimo, prošle je godine pristala, da bi se kasnije bez razloga predomislila. Ovaj put je kratko odgovorila da nažalost nema vremena. Na pitanje kad će vremena imati, odgovorila je da se nada kako će "biti prilike u budućnosti".

Zli mediji

Samo dva dana ranije, Općinski sud u Novom Zagrebu presudio je u prvostupanjskoj presudi da Večernji list Željki Markić mora isplatiti 15 tisuća kuna uz kamate i sudske troškove zbog teksta Milana Ivkošića u kojem se navodi da se Željka Markić obogatila zahvaljujući Crkvi, da kao velika katolkinja milijune zarađuje u poslu s kontracepcijskim pilulama koje proizvodi Teva iz koje je došao bivši premijer Tihomir Orešković, te ju je u članku nazvao "tajkunicom".

Sud je u obrazloženju naveo kako je Milan Ivkošić tvrdnje iznio tako da ih je provjerio u ranijim medijskim natpisima, "ali nije provjerio istinitost navedenih informacija kod Željke Markić ili na neki drugi način, tako da se ne smatra da je poduzeo sve potrebne mjere za provjeru točnosti informacija".

Iako vječno tvrdi da je "izložena političkoj i medijskoj harangi – jer se nekome ne sviđa za što se ja i udruga U ime obitelji zalažemo", Željka Markić ostavlja dojam da voli kontrolirati medije

"Navedene informacije ne mogu se smatrati općepoznatim samo zato što su nekoliko puta ponovljene u medijima", stoji u presudi.

S obzirom na to da se slažemo kako treba provjeriti točnost informacija, ponovno smo kontaktirali Željku Markić i zamolili za odgovore na nekoliko pitanja. Primjerice, zašto želi ukinuti institut pravobranitelja za djecu, za osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova?

Laži, blaćenja i totalitarni režimi

Željeli smo da nam Željka Markić konkretno odgovori na konkretna pitanja, na koja javnost ima pravo dobiti odgovore.

Presudu Općinskog suda Večernjem listu za tekst Milana Ivkošića, Željka Markić je komentirala riječima: "Širenje laži i blaćenje osoba s čijim se mišljenjem ili djelovanjem ne slažete je značajka totalitarnih režima – fašizma i komunizma. Svakog poštenog čovjeka u Hrvatskoj, bez obzira slaže li se sa mnom ili ne, trebala bi zabrinuti činjenica da sam izložena političkoj i medijskoj harangi – jer se nekome ne sviđa za što se ja i udruga U ime obitelji zalažemo. Mi ne prihvaćamo da se mediji koriste za blaćenje jednih i skrivanje kriminala drugih. Mislim da je najveća kazna onima koji namjerno plasiraju laži o meni i U ime obitelji saznanje da ćemo novac od odšteta ulagati u daljnje aktivnosti U ime obitelji".

Kako je Željka Markić ponovno odbila naš poziv na razgovor, očito je propustila priliku da stane na put "iznošenju neistina". Ili joj to nije važno – jer i dalje će, kako se čini, njegovati dijalog samo kad i gdje joj to odgovara, a druge će – tužiti

U ovome se slažemo: korištenje medija za blaćenje jednih i skrivanja kriminala drugih, kao i potpirivanje najnižih strasti trebalo bi biti neprihvatljivo, no Markić bi trebala prakticirati ono što propovijeda, pogotovo kad je riječ o provjeri informacija. Primjerice, njezin se portal gorljivo borio protiv natječaja Ministarstva kulture za dodjelu sredstava neprofitnim medijima na koje je otvorena paljba, pritom njih same ne pitajući ništa.

S jednima dijalog, drugima tužbe

I dan-danas Markić i njezin portal, kad je prigodno, vole spomenuti kako su protiv Crol.hr-a podnijeli kaznenu prijavu zbog "govora mržnje", bez objašnjenja što se zapravo dogodilo i da je ista ta prijava odbačena. U kontekstu obrušavanja na Zakon o životnom partnerstvu, insinuiralo se da spot u sklopu kampanje nije snimljen volonterski, pa se u konačnici neizravno dovodi u vezu – s kim drugim nego Georgeom Sorosom (?!).

Iako vječno tvrdi da je "izložena političkoj i medijskoj harangi – jer se nekome ne sviđa za što se ja i udruga U ime obitelji zalažemo", Željka Markić ostavlja dojam da voli kontrolirati medije. Osim tužbe Večernjem listu (pritom ne znamo ima li ih još, jer Večernji nije jedini koji je o njoj pisao), ona je više puta pokazala da joj interes javnosti nije na prvome mjestu.

Markić bi trebala prakticirati ono što propovijeda, pogotovo kad je riječ o provjeri informacija

Primjerice, 2013. medijima je, među ostalim i javnoj televiziji, zabranila pristup stožeru U ime obitelji u referendumskoj noći jer joj se nije sviđalo kako izvještavaju o referendumu o braku. Voditeljicu RTL-ovih Vijesti Anu Brdarić-Boljat optužila je za pristranost i iznošenje neistina u vezi s praćenjem skupa Hod za život. Htjela je da hrvatski mediji prestanu koristiti sintagmu "gej brak"... itd.

Prošle godine udruga U ime obitelji zatražila je od institucija da zaštite predsjednicu udruge Željku Markić od medija koji o njoj "šire mržnju i iznose neistine". Zaštitu Željke Markić zatražili su od Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva novinara i publicista, Agencije za elektroničke medije i Pučke pravobraniteljice.

Kako je Željka Markić ponovno odbila naš poziv na razgovor, očito je propustila priliku da stane na put "iznošenju neistina". Ili joj to nije važno – jer i dalje će, kako se čini, njegovati dijalog samo kad i gdje joj to odgovara, a druge će – tužiti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Galadriel 2017-05-30 13:22
Kad licemjerno psikće i pokazuje svoj račvasti jezik, sve cvrkučući, kako bi Hrvatice (ostale mogu i odseliti) trebale živjeti i ponašati se - da ne ulazim dublje u otvoreni govor mržnje prema drugima i drugačijima - prestravim se gdje živim. Svaki put kad pročitam o dobrim željama za nas ostale od raznih hrastova, ilčića, batarela i dotične gospođe te sl., u prvi mah mi se čini kao da sam vremenplovom doplovila u srednji vijek gdje je zrak čađav i mastan od gomile lomača. Bljak
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.