Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković, komentirao je u Dnevniku N1 uskršnju propovijed nadbiskupa Josipa Bozanića u kojoj je, među ostalim, rekao kako "zlo želi ovladati medijima". Takve poruke su potpuno neprimjerene i liče na politički govor bez argumenata, poručio je Leković, te istaknuo kako "vlast i svi koji su uz nju pokušavaju disciplinirati medije koji im ne odgovaraju".

Gost jučerašnjeg Dnevnika N1 bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, koji je komentirao uskršnje poruke nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i njegovu kritiku medija.

"Mene je razveselila poruka pape Franje, a rastužila poruka Bozanića zato jer je riječ o uopćavanju i diskursu koji koriste političari. Oni uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu uz dlaku. Svatko može prepoznati što god želi u tom govoru, ali kad pogledate kontekst, a ne samo nekoliko citata, vidite da to liči na politički govor bez argumenata i ispada da svi mediji u Hrvatskoj ili svijetu postoje samo da bi škodili vjernicima i Crkvi što nema veze s istinom", kazao je predsjednik HND-a.

Leković: ovakve poruke s uskršnje mise nisu primjerene, nije rijetko da svećenici zlorabe svoj položaj 

Bozanić je rekao kako "zlo želi ovladati medijima", a Leković smatra da je to - poruka novinarima.

"Čini mi se da je to poruka novinarima, ali Bozanić o tome zna više. U kontekstu političkih događanja u Hrvatskoj ovo je znakovito i nije rijetko da svećenici zloporabe svoj položaj, pa govore na misama stvari kojima nije tamo mjesto. Ovo je prvi put da je netko s vrha Crkve to rekao na sam Uskrs", istaknuo je Leković dodavši kako bi svatko odgovoran trebao paziti da riječi koje izgovori imaju odjeka.

"Pretpostavljam da je Bozanić mislio što će reći prije nego je to rekao", kazao je.

Predsjednik HND-a je još jednom ponovio kako je zadatak medija vrlo jasan, rekavši kako mediji "moraju profesionalno sa svih strana sagledati svaku temu i izvijestiti. Ako je nešto crno u ekonomiji ili zapošljavanju onda je tako. Nisu svi mediji isti jer zaista ima zlonamjernih medija koji štete, ali kad se uopćava onda se ne želi ukazati na stvarne medije i oni prolaze ispod radara, a ovako ispada da svi moraju strepiti kad će se imenovati oni kojima vlada sotona".

Leković smatra kako takav sadržaj uskršnje mise "nije primjeren i ne pridonosi ni na koji način, niti dobru niti razumijevanju među ljudima".

"Došli smo do toga da vlast i svi koji su uz nju pokušavaju disciplinirati medije koji im ne odgovaraju, a onima koji im odgovaraju, čak i ako se radi o novinarima pod navodnicima, gledaju kroz prste", zaključio je predsjednik HND-a.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.