Koordinacija židovskih općina odlučila je kako ove godine neće sudjelovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva". Vlada je izrazila žaljenje zbog te odluke no poručuju kako "izneseni razlozi nisu razmjerni značaju njihovog najavljenoga izostanka".

"Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj donijela je odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizira Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", stoji u odluci Koordinacije.

Kraus: država ne poduzima i ne želi poduzeti ništa po pitanju revitalizacije ustaštva

Mišljenja smo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek prigoda za zadovoljenje forme u kojoj će isti oni koji toleriraju ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoja antifašistička stajališta i izrazili pijetet žrtvama. Godinama smo se prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali, smatrajući da je naše sudjelovanje važno s obzirom na brojne žrtve naše zajednice. Nakon svih pokušaja da nešto zajednički učinimo, to više nema smisla pa ćemo komemoraciju organizirati sami u skladu sa židovskom tradicijom", poručuje Koordinacija.

Zamoljen da precizira što Koordinacija smatra "relativizacijom i revitalizacijom ustaštva", predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus je Hini pisanim putem odgovorio kako je najbolji primjer upravo postav muzeja u Jasenovcu.

"Što se dnevnopolitičkih događanja tiče, u više sam navrata u zadnje vrijeme te događaje komentirao u medijima.

Radi se o ustaškim povicima za vrijeme marša ulicama Zagreba (u Savskoj), nogometnoj utakmici u Osijeku, govoru mržnje u medijima (posebice na internetu), a još više od toga o činjenici da država ne poduzima i ne želi poduzeti baš ništa u vezi s tim. Komentare koje su nakon tih događanja dali visoki državni dužnosnici u najmanju ruku smatram neprimjerenima", kaže Kraus.

Vlada: "Izneseni razlozi nisu razmjerni značaju njihovog najavljenog izostanka"

On je i ranije izražavao nezadovoljstvo novim postavom muzeja u Jasenovcu, za koji smatra da ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Iz Vlade su izrazili žaljenje zbog odluke 10 židovskih općina koje su odlučile bojkotirati tradicionalnu komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu koja se treba održati 22. travnja. U Vladi smatraju kako izneseni razlozi "nisu razmjerni značaju njihovog najavljenoga izostanka".

"Vlada iskreno smatra da je njihova nazočnost na komemoraciji iznimno važna i da izneseni razlozi nisu razmjerni značaju njihovog najavljenog izostanka.
Podsjećamo da se Vlada Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno ogradila od govora mržnje, vrijeđanja i nesnošljivosti te osudila svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti. Isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima Vlada Republike Hrvatske smatra neprihvatljivom pojavom i poziva sve građane da svojim primjerom ne narušavaju ugled Republike Hrvatske", odgovorili su iz Vlade na upit Tportala.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.