Sloboda medija pogoršala se svuda u svijetu prošle godine, a brojni svjetski vođe razvili su paranoju prema novinarima, ističu u godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF). Hrvatska je pala za pet mjesta na ljestvici, a od susjednih zemalja ispred nas su Slovenija, pa čak i Srbija. Na prvom mjestu je Finska i to šestu godinu zaredom.

Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti.

"Svi indikatori ljestvice svjedoče o pogoršanju", kazao je za agenciju AFP Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica (RSF).

Finska i dalje na prvom mjestu, veliko pogoršanje slobode medija u Poljskoj

Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58. Kad je u pitanju susjedstvo, Slovenija je 40., a Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske. Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106.

Europa je generalno gledajući i dalje područje u kojoj su mediji slobodniji nego drugdje, kaže RSF. Finska je na prvom mjestu šestu godinu za redom, a iza nje su Nizozemska, Norveška i Danska. Među prvih deset su i Švicarska, Švedska i Irska.

"Podaci iz izvješća pokazuju da Europa i dalje ima najslobodnije medije, iza nje je Afrika, koja je prvi puta pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede Azija i istočna Europa dok su sjeverna Afrika i Bliski istok još uvijek regije u kojima su novinari izloženi ograničenjima svih vrsta", kaže RSF.

Kada se radi o zemljama istočne Europe, Poljska je zabilježila ogroman pad od 29 mjesta zbog "ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontrolu nad medijima", naglašava organizacija. Jako loše stoje i Rusija koja je 148. i Turska na 151. mjestu.

Mnogi svjetski vođe razvili "neku vrstu paranoje prema novinarima"

Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, poglavito zbog ubojstava novinara. U Latinskoj Americi, "nasilje, organizirani kriminal, nekažnjivost, korupcija i koncentracija medija predstavljaju glavne prepreke slobodi medija", kaže RFS.

Na dnu ljestvice se kao i prošle godine nalaze se Kina, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja.

"Na nesreću, jasno je da mnogi svjetski vođe razvijaju neku vrstu paranoje prema novinarima", kazao je Deloire.

"Klima straha rezultira rastućom averzijom prema debati i pluralizmu, obračunima sve autoritarnijih vlada s medijima, te izvješćima o medijima u privatnom vlasništvu kojima sve više upravljaju osobni interesi.

Garancija prava javnosti na neovisne i vjerodostojne vijesti i informacije ključna je ako se žele riješiti problemi, i na lokalnom i na globalnom planu", dodaje se.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.