Ugledni njemački tjednik Der Spiegel objavio je u svom internetskom izdanju opširnu analizu prvih 100 dana rada hrvatske Vlade zaključivši kako ovo razdoblje karakterizira porast nacionalizma i pritisaka na medije, pri čemu je posebice apostrofiran ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

"U prvih 100 dana na mjestu ministra kulture Zlatko Hasanbegović već je učinio puno toga - trivijalizira fašističke zločine, oduzeo je financijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima, zahtijeva više domoljublja u školama i na televiziji, a za sve kritike kaže kako su laž ili manipulacija", piše novinar Keno Verseck za Spiegel Online u tekstu pod nazivom "Hrvatski nacionalizam: strah od sljedeće Mađarske".

Ratoborni ministar Hasanbegović svakog tjedna izazove novu kontroverzu

"Ne prođe ni tjedan a da ratoborni ministar ne izazove pokoju kontroverzu. Taj povjesničar tako predstavlja primjer nacionalističko-konzervativnog preokreta u zemlji", navodi se dalje u analizi u kojoj se primjećuje kako se ovaj preokret "na međunarodnom ali i domaćem planu" prati sa zabrinutošću.

Autor navodi kako je nedavno i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja pripada "umjereno nacionalističkom bloku", upozorila na opasnost od dovođenja antifašističkih temelja Hrvatske u pitanje.

Navode i izjave Povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava, Nilsa Muižnieksa, koji je prilikom posjete Hrvatskoj poručio kako su "socijalna kohezija i pluralizam pod prijetnjom u Hrvatskoj", što ocjenjuju "teškim riječima nakon prvih 100 dana kontroverzne Vlade".

Iako piše kako Vladu vodi bivši farmaceutski poduzetnik Tihomir Orešković, autor u članku kao prave vladare u zemlji navodi Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade i "čelnike" MOST-a.

Umjesto obećanih reformi - ideološka borba i ograničavanje slobode medija

Ističe kako pred njima stoje veliki problemi poput prezaduženosti, nekonkurentnog gospodarstva, prevelike javne uprave i treće po redu najviše stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji od 15 posto.

"No, umjesto reformi, došlo je samo do ideološke borbe koju potiče desnica u sektoru kulture i do ograničavanja slobode medija", piše Verseck, slobodni novinar koji za više njemačkih medija izvješćuje o stanju u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Autor se osvrnuo i na promjene na HRT-u.

"Javni servis je doduše preglomazan i protkan korupcijom i kao takav žudi za promjenama. No novim vlastodršcima je očito stalo do povoljnog izvještavanja", kaže se u članku.

Iako Hrvatska još uvijek nije Poljska ili Mađarska, u članku se zaključuje kako se već sad može govoriti o nacionalističko-konzervativnoj revoluciji.

Analiza Der Spiegela objavljena je u nizu sa sličnim analizama koje se bave porastom nacionalizama na istoku Europe.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.