Nova Uprava HRT-a provela je "brzu egzekuciju na svim razinama", pa je prisavska ''metla'' u nepuna dva mjeseca zahvatila gotovo 70 djelatnika, piše, među ostalim, u zajedničkom priopćenju HND-a, njegovog ogranka na HTV-u i ogranka Sindikata novinara na HTV-u, kojim upozoravaju na zabrinjavajuće stanje na nacionalnom javnom servisu.

"Javnost i nadležne institucije želimo ovim putem upozoriti na zabrinjavajuće stanje na HRT-u. U skladu s izjavama vladajućih, koji su još kao oporba najavljivali da će na HRT-u 'raditi metla' kad oni dođu na vlast, te su otvoreno pozivali na smjene na javnom servisu, potvrđujemo da je ta zadaća uspješno obavljena", navodi se u priopćenju koje potpisuju Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u, Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara i medijskih djelatnika na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND-a.

Kriteriji brzinskih smjena nepoznati pa se postavlja pitanje jesu li politički motivirani

Ističu kako se u v.d. mandatu nove Uprave HRT-a dogodila "brza egzekucija i to na svim razinama", navodeći kako je "prisavska 'metla' zahvatila gotovo 70 rukovoditelja, urednika, novinara, redatelja, snimatelja, inženjera, pravnika. Za smjene za koje nekima trebaju godine, novoj v.d. Upravi trebala su tek nepuna dva mjeseca".

Ističu kako "nije poznato po kojim se kriterijima popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi", pa se postavlja pitanje jesu li oni profesionalne prirode i u skladu s pravilnicima HRT-a ili je riječ o "politički motiviranim smjenama i postavljanjima kako bi vlast bila zadovoljna".

Protive se otkazu novinaru Saši Kosanoviću navodeći kako je iz događaja koji su mu prethodili "jasno da angažman izvan HRT-a i nije bio pravi razlog otkaza", te podsjećaju kako javnost još nije dobila odgovor niti na pitanje zašto je otkazana honorarna suradnja novinaru Ivici Štoriću u Zadru, koji je taj otkaz suradnje ocijenio političkom smjenom u režiji lokalnih političara.

Ističu i kako o upitnosti kriterija po kojima se provode smjene govori i slučaj bivšeg urednika Trećeg programa HTV-a Deana Šoše, kojega je jednako cijenila i struka i javnost.

Za predstavljanje kandidature Vesne Pusić u UN-u nije bilo mjesta ni na jednom kanalu HTV-a

Upozoravaju i na cenzure u programu, poput zabrane javljanja novinara HRT-a uoči skupa Za satiru spremni sa zagrebačkog Zrinjevca u emisiju Hrvatska uživo kao i ignoriranje akcije Kulturnjaka 2016. Crno sunce, što v.d. ravnatelj programa Jozo Barišić tumači kao ''nedostatak tehničkih kapaciteta''.

Navode kako HTV vijesti nisu poput svih vodećih medija prenijele kritike povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Nilsa Muižniekisa, koji je prozvao vladajuće zbog stanja ljudskih prava i medijskih sloboda, te izrazio zabrinutost smjenama na HRT-u, koje je ocijenio političkima, a ne profesionalnima.

"Za predstavljanje Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a, članicama svjetske organizacije u New Yorku, kao prve žene u povijesti Hrvatske koja je ušla u tu prestižnu utrku, niti na jednom od četiri TV kanala nije bilo mjesta. Istodobno, uz svog kandidata, bivšeg predsjednika Danila Turka, uživo je predstavljanje hrvatske kandidatkinje prenosila slovenska javna televizija", navode u priopćenju.

Navode i kako HTV nije uživo prenosio ni komemoraciju povodom 25. obljetnice stradanja 12 hrvatskih policajaca, ubijenih i masakriranih 2. svibnja 1991. u Borovu selu.

Zatražili javnu zaštitu voditeljice Daniele Trbović koja je izložena govoru mržnje

Navode kako su gotovo svakodnevna gostovanja vladajućih političara u programima HRT-a "sada primjer 'objektivizacije medijskog izvješćivanja', dok su prije promjene vlasti i 'preuzimanja Prisavlja', istima bili argument da je televizija u službi jedne stranke, one koja je predvodila tada vladajuću koaliciju".

Upozorili su i na probleme u funkcioniraju sustava, zbog kojih dolazi do velikih programskih propusta poput onog s objavom netočne vijesti o smrti poznatog sudionika TV kvizova Mirka Miočića "ili pak emisije u kojoj je kolega Damir Matković, pozvan kao gost, postao voditelj višesatnog programa uživo, a da ga o tome nitko nije obavijestio".

"Zbog svega toga, jasno je da HRT ne ide u smjeru 'podizanje razine profesionalnosti', kako je u svom obraćanju javnosti nakon imenovanja najavio v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić", ističu.

Od vodstva kuće Ogranak HND-a na HTV-u zatražio je i javnu zaštitu voditeljice Daniele Trbović, koja je zajedno s timom emisije Bez veze urednice Maje Tokić, zadnjih mjeseci na pojedinim web portalima izložena nedopustivim napadima i osobnim uvredama, koji su prerasli u govor mržnje.

Traže hitno formiranje Radničkog vijeća, koje će savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima, promicati i štiti interese zaposlenika kod poslodavca, a ne da u zamjenu za Radničko vijeće, kao prethodnih godina, to radi Koordinacija sindikata.

"Od vladajućih zahtijevamo da stvore klimu i zakonske uvjete kako bi HRT konačno postao vrhunski profesionalan javni servis na dobrobit svih građana, a ne izvršitelj naloga bilo koje vladajuće političke garniture", završno se navodi u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.