Foto: Hina/ Slavko Vukadin

Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta nije prihvatio prijedlog hrvatske eurozastupnice Marijane Petir da se surogatstvo osudi kao oblik trgovine ljudima. Petir je komentirala kako nije dobila podršku lijevo i liberalno orijentiranih zastupnica koje "pojedinim skupinama daju nadnaravna prava dok drugim ne omogućavaju niti pravo na život".

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir podnijela je s kolegama ovom Odboru, čija je stalna članica, amandmane na nacrt izvješća o provedbi Direktive 2011/36/EU od 5. travnja 2011. o sprečavanju i suzbijanju trgovine ljudima i zaštiti njezinih žrtava iz rodne perspektive, tražeći da se surogatstvo osudi kao dio trgovine ljudima – ženama i djecom, priopćio je ured zastupnice.

"Svaka zemlja na svijetu osuđuje trgovinu ljudima, zašto bi bilo drugačije kada je u pitanju surogatstvo?", kazala je Petir u raspravi na Odboru, smatrajući da se surogatstvo nimalo ne razlikuje od trgovine ljudima jer ono u svojoj biti jest kupoprodajni ugovor koji djecu tretira kao robu koja se kupuje i prodaje, a žensko tijelo i ženine reproduktivne funkcije daje u najam.

Petir: prijedlog nisu podržale zastupnice koje pojedinim skupinama daju nadnaravna prava

Petir je u amandmanima, slijedeći osudu surogatstva koju je Parlament već podržao u prosincu prošle godine u svojoj Rezoluciji o godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. godinu i politici EU u tom području, tražila da se i u ovo izvješće unese isto, već usvojeno stajalište Parlamenta, a kojim se jasno osuđuje korištenje ljudskog tijela za financijske svrhe te se apelira na potpunu zabranu surogatstva.

"Rasprava se odvijala u okviru Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova koji nije prihvatio amandmane što je apsurd jer je većina u Odboru išla protiv onog što je Parlament već usvojio i naložio da se tom temom hitno pozabavi u okviru instrumenata ljudskih prava što ova direktiva svakako jest", objasnila je Petir za Hinu.

"U tom Odboru većinu čine lijevo i liberalno orijentirane zastupnice, čije je poimanje ljudskih prava usmjereno kao što često imamo priliku vidjeti tako da pojedinim skupinama daju nadnaravna prava dok drugim ne omogućavaju niti pravo na život. Bit će zanimljivo pratiti raspravu na plenarnoj sjednici", kaže Petir.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.