Koliko je Istra LGBT friendly, postoji li potreba za organiziranjem prajda, o (ne)vidljivosti LGBT osoba i tome je li sigurno biti aut u Istri, teme su o kojima će se idućeg tjedna govoriti u Poreču na tribini povodom IDAHOT-a, a događaj će obogatiti i izložba "Maske su za ormar" koja stiže iz Sarajeva.

Izložbu i tribinu o LGBT ljudskim pravima povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) organiziraju zajedničkim snagama Centar za građanske inicijative Poreč i Pučko otvoreno učilište Poreč.

U ponedjeljak, 2. svibnja svakako si osigurajte vrijeme za odlazak u Malu galeriju Pučkog otvorenog učilišta Poreč, gdje vas od 18 do 20 sati očekuje otvorenje izložbe Sarajevskog otvorenog centra, "Maske su za ormar", kojom se želi skrenuti pažnju na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja vlastite seksualnosti, rodnih i spolnih identiteta.

U sklopu programa bit će održana i tribina pod nazivom "Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika?". O tome koliko je Istra LGBT friendly, postoji li potreba za organiziranjem prajda, kao i o (ne)vidljivosti LGBT osoba i je li sigurno biti aut u Istri govorit će Ana Brakus, urednica portala Libela.org iz Zagreba, Matea Popov, psihologinja u Ženskoj sobi iz Zagreba, te Lejla Huremović, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru.

Poseban edukativni program za srednjoškolce i stand up show Marine Orsag

Izložba i tribina organizirane su kao dio projekta "Škole – siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke", u sklopu kojeg se mlade educira o LGBT pravima kako bi postali tolerantniji i informiraniji te aktivniji članovi društva koji će doprinositi prihvaćanju različitosti svih građana/ki Hrvatske te informiranje profesora/ica kako stvoriti sigurnu okolinu za LGBT srednjoškolce/ke.

Dan nakon izložbe i tribine, u utorak 3. svibnja, organizirat će se i poseban događaj namijenjen srednjoškolcima/kama. Edukaciju o povijesti borbe za LGBT ljudska prava i edukaciju o važnosti vidljivosti LGBT osoba, toleranciji, prihvaćanju, autanju, prajdovima i zašto borba za LGBT ljudska prava vodit će Ana Brakus i Matea Popov. Za prisutne će se održati i tematski stand up show poznate komičarke Marine Orsag, koja u svom stand up nastupu koristi humor kako bi razbijala predrasude o LGBT osobama.

Na kraju programa održat će se i razgovaraona s LGBT aktivistkinjama kojima će srednjoškolci/ke moći izravno postavljati pitanja koja ih zanimaju i razgovarati o važnosti prihvaćanja, vidljivosti i podrške.

Dodajmo ovome i kako će izložba "Maske su za ormar" u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč ostati otvorena do 7. svibnja i moći ćete je razgledati svaki dan od 17 do 20 sati.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.