Teško je ovih dana predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Doista je veličanstven taj kaos u kojem se nalazi dotična, kaos koji je u značajnoj mjeri i sama izazvala - ili direktnom akcijom, ili nesposobnošću da reagira kad je trebalo. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da joj popularnost pada.

Naprasnom smjenom šefa SOA-e Dragana Lozančića, bez dogovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem, izazvala je višemjesečnu krizu sigurnosnog sustava zemlje, jednog od rijetkih područja u kojem doista ima ustavne ovlasti. Partijala je s notornim Zdravkom Mamićem, koji je osumnjičen za niz kaznenih djela.

Šutjela je na kninsko masovno urlanje "Ubij Srbina!", bila je nijema na najave da se treba zabraniti pobačaj, ni riječ nije rekla na "Za dom spremni" pred Agencijom za elektroničke medije u samom centru Zagreba, nije se oglasila ni oko raznih drugih filofašističkih i antidemokratskih ispada u hrvatskom društvu, ali je zato na privatno pismo Milorada Pupovca odgovorila javno, poručivši mu manje-više "nosili ste prekratku suknju, što se čudite silovanju".

Raspad političke priče o zajedništvu

Kad je konačno prekasno progovorila i koliko-toliko jasno osudila ustaše i NDH, izazvala je burne reakcije najdesnijeg spektra vlastitih glasača, koji su je proglasili veleizdajnicom. Šutjela je u vezi s napadima aktualne vlasti na slobodu medija, a kad su se stvari toliko zaoštrile da su počeli javno reagirati strani veleposlanici u Zagrebu, odlučila se u posljednji tren ukazati na skupu u Novinarskom domu, gdje je izviždana.

Njezina glavna politička priča o zajedništvu se totalno raspala pred hrvatskom stvarnošću obilježenom polarizacijom društva oko ključnih civilizacijskih tema, konkretno antifašizma i ustašluka. Taj nepregledni niz blamova, koji je ovdje tek načet, kulminirao je intervjuom za Dnevnik HTV-a, koji je izgledao kao jedan izgovoreni post na Facebooku s obzirom da se novinar Damir Smrtić nije htio previše miješati u svoj posao i postavljati pitanja, no unatoč tome je Grabar-Kitarović uspjela još više ukopati se u aferu oko SOA-e, čak toliko da utjecajni komentatori traže njezinu smjenu.

Usred svega toga predsjednica je nedavno napravila i kadrovske rošade na Pantovčaku, no očito je iz niza katastrofalnih političkih poteza da joj njezina svita - koju je u kampanji, nota bene, obećala drastično smanjiti u odnosu na mandat Ive Josipovića, kao i preseliti se u Visoku ulicu - daje jako loše savjete. Stoga je domoljubna obveza ponuditi predsjednici malo pametnih savjeta, jer tu nije riječ samo o osobi Kolinde Grabar-Kitarović, nego i o jednoj od važnijih institucija naše Republike, onoj predsjednika ili predsjednice.

Taj nepregledni niz blamova, koji je ovdje tek načet, kulminirao je intervjuom za Dnevnik HTV-a, koji je izgledao kao jedan izgovoreni post na Facebooku s obzirom da se novinar Damir Smrtić nije htio previše miješati u svoj posao i postavljati pitanja, no unatoč tome je Grabar-Kitarović uspjela još više ukopati se u aferu oko SOA-e, čak toliko da utjecajni komentatori traže njezinu smjenu

Jedna od ovlasti predsjednice jest i brinuti o funkcioniranju političkog sustava RH, a kako se Oreškovićeva tragikomična Vlada pred očima hrvatske javnosti svaki dan sve više raspada tj. nikako da profunkcionira, bilo bi poželjno da je bar predsjednica minimalno funkcionalna i vjerodostojna u državi i inozemstvu. Kako to u ovom trenutku baš i nije slučaj, Kolinda Grabar-Kitarović mora povući neke odlučne poteze da se nametne kao vjerodostojna i ozbiljna predsjednica RH, te doista i predsjednica svih građana i građanki.

LGBT prava kao "mračna tajna" RH

I tu smo došli do hrvatske LGBT zajednice. Naime, predsjednica je o LGBT pravima u kampanji teškom mukom nešto procijedila, u inauguracijskom govoru nas je pak ovlaš spomenula, a nakon toga - muk. Ni riječi o LGBT pravima i LGBT ljudima i obiteljima koji žive u Hrvatskoj više od godinu dana! U tipičnom maniru heteropatrijarhatom uvjetovane (latentne) homofobije, za predsjednicu su LGBT prava duboko u ormaru, to je "mračna tajna" RH o kojoj ona baš i ne bi u javnosti. Je li joj netko savjetovao da i o toj temi sustavno šuti ili je to njezin prirodni refleks u osnovi nije važno, iako vrijedi napomenuti da nije pametno o LGBT temama slušati savjete stilista. Bilo kako bilo, ta šutnja 'em šteti opetovanom uvjeravanju Grabar-Kitarović da je predsjednica svih, 'em je duboko problematična za njezin međunarodni ugled.

Ali da bude posve jasno, nije da LGBT zajednica Hrvatske hitno i bezpridržajno (kako bi rekla KGK) treba jasnu i glasnu podršku predsjednice. Bez nje živimo i napredujemo kroz cijelu političku karijeru Kolinde Grabar-Kitarović, preživjet ćemo i jedan i dva njezina mandata na Pantovčaku bez da ikad išta suvislo i relevantno kaže na tu temu, te se boriti za našu ravnopravnost i slobodu. Iako bi podrška predsjednice bila dobra i lijepa stvar, bez nje možemo.

Domoljublje me potiče da besplatnim ali vrijednim savjetom pomognem predsjednici oko teme LGBT prava u Hrvatskoj, što bi mogao biti početak restauracije njezine reputacije. Uskoro se približava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), koji se obilježava 17. svibnja te bi to bila savršena prilika da se predsjednica odlučno očituje svojom podrškom LGBT građanima RH, te osudi homofobiju u hrvatskom društvu

Stvar je u tome da predsjednica treba hrvatsku LGBT zajednicu i da će od javne podrške LGBT građanima ona ponajviše politički profitirati i vratiti se bar dio vjerodostojnosti, dok nama to naškoditi neće. Riječ je o win-win situaciji, samo je pitanje ima li među heteropatrijarhalnom savjetničkom ekipom predsjednice netko s dovoljno svijesti da to uvidi. Odnosno ima li tu svijest Kolinda Grabar-Kitarović?

Kako je dosad nije pokazala, domoljublje me potiče da besplatnim ali vrijednim savjetom pomognem predsjednici oko teme LGBT prava u Hrvatskoj, što bi mogao biti početak restauracije njezine reputacije. Uskoro se približava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), koji se obilježava 17. svibnja te bi to bila savršena prilika da se predsjednica odlučno očituje svojom podrškom LGBT građanima RH, te osudi homofobiju u hrvatskom društvu.

Ako je predsjednica domoljubna, podržat će svoje LGBT sugrađan(k)e

Ako se dotad nije u stanju udubiti dovoljno u tematiku, u lipnju slijede Povorke ponosa, što je opet savršen povod da Grabar-Kitarović izrazi svoju podršku. Može primiti LGBT građane i građanke na Pantovčaku, može posjetiti neki događaj u Tjednu ponosa, može se - predsjednica to jako voli - bar fotografirati sa zastavom duginih boja i objaviti je na Facebooku uz riječi podrške. Može učiniti sve od toga. Mogućnosti je pregršt, samo treba imati državničke hrabrosti iskoristiti jednu od njih i pokazati se kao suvremena konzervativna političarka, koja nikako ne tolerira mržnju prema pederima i razumije važnost LGBT prava građana kojima je predsjednica.

Može predsjednica, primjerice, smatrati da je brak isključiva zajednica muškarca i žene (iako je nakon zajedništva uključivost njezina druga omiljena riječ), ali to ne bi trebalo isključivati njezinu jasnu i glasnu podršku LGBT zajednici Hrvatske, životnom partnerstvu i istospolnim obiteljima.

Na stranu aktualna politika, morat će jednoga dana objašnjavati vlastitoj djeci zašto joj prava njihovih gej prijatelja nisu bila dovoljno važna da kaže nešto pozitivno o njima i podrži ih kao predsjednica svih građana.

Ako se krene u takav progon, a da mu se Grabar-Kitarović preventivno i državnički odgovorno nije snažno suprotstavila, to će biti konačni čavao u lijesu međunarodne reputacije Hrvatske, koja je već opasno načeta

Stvar je zapravo kolosalno nekomplicirana - ako je predsjednica domoljubna, podržat će svoje LGBT sugrađan(k)e. Ako nije, neće. Ako sve to ne razumije, nije državnica.

Jer, zapitajmo se što bi se moglo dogoditi ako se domaći desničarski ekstremisti, nakon progona Jugoslavena, imaginarnih udbaša, Srba itd. (dug je popis neprijatelja Hrvatske u glavama tih paranoika), opet aktiviraju i krenu u progon LGBT ljudi, što u ovakvoj društvenoj atmosferi očaja i brutalizacije društva širenjem ustašluka nažalost više nije nezamislivo.

Ako se krene u takav progon, a da mu se Grabar-Kitarović preventivno i državnički odgovorno nije snažno suprotstavila, to će biti konačan čavao u lijesu međunarodne reputacije Hrvatske, koja je već opasno načeta. Njezina je ustavna odgovornost brinuti o vanjskoj politici, te bi šutnja oko ove teme bila još jedna blamaža Kolinde Grabar-Kitarović, kao što bi i zakašnjela reakcija, nakon što je situacija eskalirala do nasilja, bila tek još jedna isprazna gesta.

Hoće li politička i međunarodna vjerodostojnost Grabar-Kitarović preživjeti ako podrška i dalje bude nepostojeća?

Kako je predsjednica uvijek spremna učiti, pa je usred mandata upisala i doktorski studij, trebala bi naučiti iz svojih pogrešaka oko prešućivanja eskalacije srbomržnje i filoustaštva, koja je zasad kulminirala razjedinjavanjem jasenovačke komemoracije u tri različite, što je odjeknulo diljem svijeta. Kasno se Grabar-Kitarović sjetila pozvati predstavnike manjina na Pantovčak, kasno je osudila NDH. Hoće li i u slučaju LGBT prava u Hrvatskoj opet zakasniti?

Kao što već rekoh, preživjet će hrvatska LGBT zajednica bez predsjedničine podrške. Ono što se na Pantovčaku trebaju pitati jest hoće li politička i međunarodna vjerodostojnost Grabar-Kitarović preživjeti ako ta podrška i dalje bude nepostojeća.

Naime, nije teško zamisliti - nakon friškog odbijanja američkog ministra vanjskih poslova Johna Kerryja da, unatoč zakazanom dogovoru, primi hrvatskoga kolegu Miru Kovača, što je diplomatski šamar teške kategorije - da bi Kolinda Grabar-Kitarović mogla tako sljedeće godine poljubiti vrata Bijele kuće u kojoj je Hillary Clinton.

Kako je predsjednica uvijek spremna učiti, pa je usred mandata upisala i doktorski studij, trebala bi naučiti iz svojih pogrešaka oko prešućivanja eskalacije srbomržnje i filoustaštva, koja je zasad kulminirala razjedinjavanjem jasenovačke komemoracije u tri različite, što je odjeknulo diljem svijeta

Bivša američka državna tajnica je u svojem mandatu u State Departmentu LGBT prava učinila važnim dijelom službene vanjske politike SAD-a, te će itekako biti zabilježena šutnja hrvatske predsjednice u oko LGBT prava u Hrvatskoj. Ne bi bilo dobro za Hrvatsku da predsjednica nastavi ignorirati tu za suvremenu zapadnu politiku krucijalnu temu, a ne bi bilo dobro ni za ambicioznu Grabar-Kitarović i njezinu daljnju karijeru.

Možda je baš to najvažniji argument za hrvatsku predsjednicu, pa u sljedećim tjednima možemo očekivati da će konačno stati na pravu stranu povijesti i jasno podržati hrvatske LGBT građane i građanke, da će reći kako je ovo zemlja za sve nas. Ako to ipak ne učini, domoljubni zanos i želja da se pomogne poljuljanoj predsjednici, što me potaknulo na pisanje ovog teksta, s pravom će se pretvoriti u Schadenfreude kad joj zalupe vrata Bijele kuće pred nosom.

Što drugo da hrvatski domoljubi misle o predsjednici koja ne osuđuje homofobiju i šuti o LGBT pravima nego kako je za Lijepu našu prijeko potrebno da njezin boravak na Pantovčaku traje samo jedan mandat. Pa ćemo se potruditi da baš tako i bude.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.