Međunarodna organizacija ILGA provela je globalno istraživanje u 53 zemlje članice UN-a, uključujući i Hrvatsku, koje pokazuje kako usprkos postojanju različitih stavova u regijama prema ukupnim rezultatima dominiraju "duboko ukorijenjeni heteronormativni stavovi".

Čak dvije trećine ispitanika, njih 68 posto, kaže kako bi ih uzrujalo da im dijete prizna kako je gej - ta bi spoznaja najviše uznemirila one iz Afrike (78 posto) i Azije (77 posto), slijede Amerika sa 64 posto i Europa sa 61 posto, a najmanje bi se uzrujali ispitanici iz Oceanije, njih 44 posto.

Samo četvrtina ispitanih, ili njih 28 posto, prihvatilo bi trans* dijete, najviši rezultat dobiven je s područja Australije i Oceanije, gdje bi 49 posto ispitanih prihvatilo trans* dijete, a tome su najmanje skloni oni iz Afrike, njih 17 posto.

Rezultati globalnog istraživanja o stavovima prema LGBT osobama, kojim je obuhvaćeno 96.000 ljudi diljem svijeta, a međunarodna organizacija ILGA ga je provela povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), pokazuju kako usprkos postojanju različitih stavova u regijama dominiraju "duboko ukorijenjeni heteronormativni stavovi".

68 posto ispitanih iz Hrvatske smatra kako LGBT osobe ne treba zakonski kažnjavati

U posebnom izvještaju analizirani su zakoni kojima se štite LGBT prava diljem svijeta. Tako je utvrđeno kako u 13 zemalja, što je šest posto zemalja članica UN-a, istospolni odnos može biti kažnjen smrću, a u 75 zemalja se kažnjava zatvorom.

U dijelu istraživanja u kojem je postavljeno pitanje treba li zakonski kažnjavati osobe zbog toga što su LGBT, uključeno je i 12 od ukupno 48 država iz Europe, a među njima se našla i Hrvatska.

Iako su zabilježene velike razlike, utvrđeno je kako se s time ne slaže 65 posto ispitanih, njih 17 posto se slaže kako bi LGBT osobe trebalo zakonski kažnjavati, dok njih 18 posto nije ni za ni protiv te ideje.

Zanimljivo je kako se u Rusiji, u kojoj vladaju velika ograničenja po pitanju slobode izražavanja LGBT osoba, samo 14 posto ispitanih snažno podupire ideju kako bi LGBT osobe trebalo zakonski kažnjavati, dok se 44 posto ispitanih s time nikako ne slaže.

Gotovo 70 posto ispitanika iz Nizozemske, Španjolske, Irske, Italije, Portugala i Hrvatske izjavilo je kako se ne slaže s idejom da se LGBT osobe kriminaliziraju, a najniži rezultat zabilježen je u Poljskoj gdje se s tom idejom ne slaže 51 posto ispitanih, dok se njih 24 posto nije izjasnilo ni za ni protiv ideje.

45 posto ispitanika iz Afrike smatra kako to što je netko LGBT osoba treba smatrati zločinom, a to stajalište dijeli i 34 posto ispitanika iz Azije, 15 posto ispitanika iz SAD-a i 14 posto ispitanika iz Oceanije.

75 posto ispitanih iz Hrvatske ne bi imalo ništa protiv toga da su im susjedi gejevi ili lezbijke

Iako je postotak onih koji ne bi imali ništa protiv toga da su im susjedi gejevi ili lezbijke visok diljem Europe, stanovnici većine istočnoeuropskih zemalja su tome najmanje naklonjeni. Ukupni rezultat pokazuje kako 74 posto ispitanih nema problema s time da su im susjedi gej, njih 14 posto bi se osjećali donekle neugodno, a za njih 12 posto to bi bilo jako neugodno.

Najotvoreniji po ovom pitanu pokazali su se ispitanici iz Španjolske i Portugala (87 posto), te Irske (84 posto), dok su najniži rezultati zabilježeni u Rusiji (54 posto) i Ukrajini (59 posto).

Kao zanimljivost se ističe kako je u Srbiji, koja tek očekuje ulazak među države članice Europske unije, zabilježen visoki postotak onih koji bi prihvatili gej susjede (71 posto). U Hrvatskoj, kao najnovijoj članici EU, gej susjede bi prihvatilo 75 posto ispitanih, za razliku od Poljske gdje s time ne bi imalo problema 60 posto ispitanih, a njih 16 posto bi se osjećalo "jako neugodno".

ILGA je istražila i smatra li se homoseksualnost "zapadnjačkim fenomenom" na što je potvrdno odgovorilo 47 posto ispitanika iz Afrike, te 42 posto iz Azije. Međutim, s ovom su se tvrdnjom složile i "zapadnjačke" zemlje - 24 posto ispitanih u Europi, 21 posto iz Amerike i 20 posto s područja Oceanije.

ILGA ipak smatra kako se situacija po pitanju stavova prema LGBT osobama poboljšava. U 70 država, koje predstavljaju 38 posto država članica UN-a, danas je zabranjena diskriminacija prilikom zapošljavanja temeljem seksualne orijentacije.

U 26 država zakonski je omogućeno posvajanje djece od strane partnera koji im nije biološki roditelj, a u 40 država ostvarena je bračna jednakost kojom  istospolni parovi ostvaruju jednaka ili gotovo jednaka prava kao i raznospolni parovi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.