"Današnje neprihvaćanje Izvješća pučke pravobraniteljice za 2015. godinu u Hrvatskom saboru politički je pritisak na neovisnost institucije. Tome u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima svi zastupnici prihvatili jednoglasno", navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Lore Vidović.

Nakon što je saborska većina u petak u Saboru odbila izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović za 2015. godinu, ona se javnosti obratila priopćenjem, u kojemu ističe kako je to "politički je pritisak na neovisnost institucije".

U Izvješću opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši građani

Navodi kako tome u u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima svi zastupnici prihvatili jednoglasno. Također podsjeća kako u Izvješću "u više od 50 tematskih poglavlja, opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši građani", te navodi:

"U 2015. godini 92.000 umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti. Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto.

Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine", navodi se u priopćenju pučke pravobraniteljice Vidović.

Zastupnici posvećeni ideološkim razlikama a ne problemima važnim za građane

Navodi  i kako "sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju.

Rezultat glasovanja je potvrda da trebamo i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem".

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović završno poručuje kako se nada da 160 preporuka koje donosi Izvješće za 2015. godinu "neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016. godini".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.