Zašto nadležni uredi gradske uprave u Zagrebu ne žele ili ne mogu dati odgovore na jednostavna i konkretna pitanja o pokroviteljstvu i financiranju troškova 'Hoda za žvot', još jednoj inicijativi iz radionice udruge U ime obitelji Željke Markić? Ni nakon tri dana, u kojima smo se bezbroj puta iz službe za informiranje naslušali izjava "još nemamo odgovora od nadležnih ureda" dok su nam iz tih istih ureda tvrdili kako su im odgovore poslali, jasno je tek jedno - nekaj tu ne štima. Besplatni gradski štandovi, Milan Bandić i Željka Markić u istoj rečenici, čini se, znače nevolje za gradsku kasicu.

O tome da je Grad Zagreb bio pokrovitelj te da je financirao i dio troškova građanske inicijative Hod za život za njihovo događanje održano u subotu 21. svibnja otkrili su sami organizatori te nove akcije koju predvodi Željka Markić. Na internetskoj straniciji inicijative Hod za život 4. svibnja su objavili vijest o pokroviteljstvu, a nakon prosvjeda na njihovoj službenoj Facebook stranici su napisali kako je "dio troškova štandova, letaka i majica" pokrio - grad Zagreb.

U međuvremenu smo našli informaciju o prihvaćanju pokroviteljstva ali na stranici s Aktima gradonačelnika pod točkom 32. to se ne navodi.

32

Konfuzija na službenim stranicama Grada Zagreba

Potražili smo informacije o tim navodima na službenim stranicama zagrebačke gradske uprave, gdje međutim, opet, nema podataka niti o pokroviteljstvu, kao niti o financiranju tog prosvjeda. Stoga smo poslali u ponedjeljak, 23. svibnja, nadležnoj Službi za informiranje nekoliko konkretnih i, čini nam se, vrlo jednostavnih pitanja -

"Zanima nas na koji način je Grad Zagreb bio pokrovitelj nad manifestacijom "Hod za život", koja je održana 21. svibnja? Kad je donesena ta odluka, s obzirom kako je nema na službenim stranicama Grada Zagreba u rubrici Pokroviteljstva za 2016. godinu? Koliko je novaca izdvojeno za tu manifestaciju iz gradskog proračuna i kad je donesena ta odluka? Za koje točno troškove, koliko im je štandova ustupljeno besplatno, je li Grad participirao u troškovima tiskanja letaka, majica i sl.?"

Nakon potvrde kako su naša pitanja zaprimljena, rečeno nam je kako su "proslijeđena nadležnim gradskim uredima", te kako će nam odgovore proslijediti "čim ih dobiju". Međutim, ponedjeljak je prošao bez odgovora. U utorak nam je iz Službe za informiranje također preko nekoliko puta rečena doslovno ista stvar - "odgovore još nismo dobili", kao i to da su zvali nadležne urede kako bi ih požurili.

Ne možemo reći koji gradski uredi vam trebaju dati odgovore

Nakon našeg čuđenja čemu toliko odugovlačenje oko jednostavnih pitanja zamolili smo da nam kažu od kojih se to "nadležnih ureda" odgovori očekuju kako bismo ih i sami malo požurili i provjerili "gdje je zapelo", no djelatnik Službe za informiranje nam nije želio dati tu informaciju - "Ne mogu vam reći na koje urede smo proslijedili pitanja".

U dosadašnjoj komunikaciji s tom službom ovo je doista prvi put da čujemo takav odgovor. Nakon inzistiranja ipak doznajemo kako se odgovori očekuju iz Ureda gradonačelnika kojem je na čelu pročelnik Miro Laco, te iz Stručne službe gradonačelnika, kojoj je pročelnik Vidoje Bulum, oboje višegodišnji bliski suradnici gradonačelnika Bandića.


Objava na Facebook stranici Hoda za život koja je u međuvremenu izbrisana

Nakon što smo kontaktirali urede "od kojih se očekuju odgovori" dobili smo tek informaciju kako su dobili pitanja te kako će nam se javiti. I tako je prošao i utorak, pogađate, bez da smo odgovore primili. Ili da nam se netko povratno javio.

Srijeda je počela obećavajuće - zovu iz Stručne službe gradonačelnika i kažu: "Odgovor je u izradi i danas ćete ga dobiti". Odlično. Iz Ureda gradonačelnika tajnica pročelnika Lace manje je susretljiva. Pročelnika nema, na sastanku je, tajnica "nije još s njim o tome komunicirala" ali neka nazovemo za sat vremena kad će gospodin Laco biti u uredu. Nije ni to loše. U međuvremenu naravno ponovno zovemo Službu za informiranje u kojoj i dalje nisu dobili odgovore nadležnih ureda. Napominjemo kako nam je iz Bulumovog ureda rečeno kako će nam danas poslati odgovore.

Stručna služba gradonačelnika tvrdi da je poslala odgovore, Služba za informiranje o tome ne zna ništa

Nakon novog poziva Uredu gradonačelnika, tajnica pročelnika Lace kaže kako dotičnog nema, te nam vrlo osorno poručuje "izvolite se obratiti uredu za informiranje, pretpostavljam da im je pročelnik dao nekakve upute". Okej. Jesu li ili nisu dobili kakve "upute" ostaje nam nepoznato jer - odgovora i dalje nema u Službi za informiranje. Kao niti obećanog iz ureda Stručne službe gradonačelnika pa ih opet zovemo s obzirom kako se bliži kraj radnog vremena.

I tada slijedi obrat - Lana Rendeli Štimac, tajnica zamjenice pročelnika Dianore Kobia Lulić, koja nas je zvala i rekla kako ćemo odgovor dobiti, ostaje u čudu

"Nemoguće da nemaju naš odgovor, pa poslali smo ga još jučer. Rekli su mi da je odgovor u izradi i da će vam ga danas poslati".

Naime, procedura je takva da nadležni uredi šalju odgovore u Službu za informiranje koja ih obrađuje i prosljeđuje medijima.

U Službi za informiranje ne znaju ništa o odgovorima. Nikome nisu ništa potvrdili o primitku odgovora. Čude se, pitaju tko nam je dao takvu informaciju, te i dalje tvrde kako "oni nisu ništa dobili". Kao ni iz Ureda gradonačelnika. Tajnica Štimac se više ne javlja na telefonske pozive. Radno vrijeme je prošlo. Kao i treći dan naše potrage za pitanjima o pokroviteljstvu i financiranju Hoda za život novcem zagrebačkih poreznih obveznika.

Hoće li se istražni organi ponovno baviti gradskim štandovima?

Besplatni gradski štandovi, Milan Bandić i Željka Markić u istoj rečenici, čini se, znače nevolje za gradsku kasicu. I baš kad smo pomislili kako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponešto naučio iz prve "afere štandovi", gdje ga se tereti da je udruzi U ime obitelji za potrebe njihove referendumske kampanje pribavio nepripadnu imovinsku korist od čak 308.000 kuna, i za što mu se prema odluci Vrhovnog suda sprema ponovljeno suđenje, ponovno svjedočimo netransparentnom trošenju novca iz gradskog proračuna.

Barem ova komunikacija s nadležnim uredima gradske uprave pobuđuje velike sumnje u to. Jer, javnost ima pravo doznati sve informacije vezane uz trošenje novca iz gradskog proračuna.

Podsjetimo na vrlo sličnu komunikaciju koju smo nedavno imali sa Željkom Markić, koja nam je prvotno obećala pa bez objašnjenja odbila odgovoriti na pitanja među kojima je bilo i ono o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad Hodom za život i odnosu udruge U ime obitelji sa zagrebačkim gradonačelnikom.

Krije li odgovor možda sjednica zatvorena za javnost?

Istražili smo i krije li se odgovor možda na sjednicama Gradske skupštine na kojima se donose odluke o pokroviteljstvu Grada Zagreba, koje može biti počasno, a može imati financijsku i drugu potporu.

Nakon pregleda svih materijala sa sjednica održanih ove godine nismo pronašli informacije o tome da su gradski oci donijeli bilo kakvu odluku po pitanju pokroviteljstva koje uključuje i financiranje prosvjeda Hod za život.

Iako bi sve sjednice gradske uprave trebale biti javno dostupne za pregled, to doista i jest slučaj sa svima, osim s 39. sjednicom koja je održana 28. travnja u večernjim satima, začudno istog dana kad je u jutarnjim satima održana još jedna, 38. po redu.

Međutim, o čemu se na toj 39. večernjoj sjednici raspravljalo i odlučivalo zasad nam nije poznato, jer na službenim stranicama tek piše kako je "Sjednica zatvorena za javnost". I po ovom pitanju čekamo odgovor "nadležnih gradskih ureda".

Hoće li i ova najnovija bliska suradnja Željke Markić i Milana Bandića ostvarena na teret poreznih obveznika završiti nekom novom istragom?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.