Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih građanki i građana Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa je obrana izborenih sloboda svih građana i građanki Republike Hrvatske. Stoga organizatori/ce pozivaju sve građanke i građane, a posebno sve obitelji, da se okupe na 15. Prajdu.

Društveno-politički javni skup - Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea 2016. – "Još Hrvatska ni' propala“ održat će se u subotu, 11. lipnja. Okupljanje počinje u 15 sati na Rooseveltovom trgu.

Oko 15:30 Petra Tomašić i Antonio Dominik iz Zagreb Pridea pročitat će proglas ovogodišnje manifestacije, a oko 16 sati povorka kreće centrom grada po trasi dugoj 2.3 km, sljedećim trgovima i ulicama: Rooseveltov trg - Trg maršala Tita, Frankopanska ulica, Ilica, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Nikole Jurišića, Draškovićeva ulica, Šoštarićeva ulica - Ulica Ribnjak - Park Ribnjak.

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke. U Povorku se može ući bilo gdje na njezinoj ruti, a organizatori/ce očekuju da bi najveći broj mogao sudjelovati u prelasku preko Trga bana Jelačića.

Dolazak u park Ribnjak predviđen je oko 17 – 17:30, nakon čega slijede kratak pozdravni govor, glazbeni nastup. Poslije toga okupljeni će čuti središnji govor, a od 18 do 19 sati na pozornicu stupa ABOP. Riječ je o kratici za “After je bolji od partija”, a sastoji se od pet glazbenika koji su posuđeni od Elementala, Pipsa, Kriesa, Mayalesa, Sinesteta i Pridjeva.

Zastava Zagreb Pridea koju su nepoznati počinitelji 5. lipnja pokušali zapaliti na središnjem gradskom trgu, nosit će se na početku kolone.

zp

Od prvih dana važnu ulogu u Povorci ponosa imaju podržavatelji i podržavateljice

Važnost Povorki ponosa, ističu organizatori/ce, je u tome što se ne tiču samo LGBTIQ osoba, one šire prostor slobode za sve građane i građanke ovog društva. Povorka ponosa je javno okupljanje jedne od tri najugroženijih društvenih skupina u Hrvatskoj. LGBTIQ osobe diskriminirane su u svim područjima života: unutar svojih obitelji, u školi, prilikom traženja posla i na poslu, u bolnicama, području pravosuđa pa čak i kada nasilje i uznemiravanje žele prijaviti policiji.

Što život za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj učinimo sigurnijim, to će čitavo naše društvo biti sretnije i slobodnije, kažu. Dolaskom na Povorku ponosa, LGBTIQ osobe osjećaju se slobodno i barem jednom u godini imaju osjećaj da su prihvaćene u društvu.

Od prvih dana pa do danas važnu ulogu u Povorci ponosa imaju podržavatelji i podržavateljice koji koračaju zajedno s LGBTIQ osobama. Solidarnost i podrška glavni su temelj građanskog društva kojeg rijetko gdje imamo prilike upražnjavati kao na Povorci ponosa. U Povorci ponosa nitko nikoga ne pita je li gej ili hetero, već svatko u Povorci sudjeluje kao podrška nekome: prijateljima/cama, susjedima/ama, članu ili članici obitelji, kolegici ili kolegi.

"Zato vas pozivamo da ove godine dođete podržati svoje sugrađanke i sugrađane u izgradnji sigurnijeg i slobodnijeg društva", poručuju iz Zagreb Pridea čiji Proglas/manifest za ovu godinu možete pročitati ovdje.

rp

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.