Najveći kanadski Pride, onaj u Torontu, u nedjelju se upisao u povijest jer je po prvi put na njegovu čelu stupao aktualni premijer Justin Trudeau koji je time ispunio obećanje iz veljače. Trudeau je već sudjelovao u Povorkama ponosa, no ove godine postao je prvi kanadski premijer koji ju je predvodio.

Kao i neke druge Prideove održane u lipnju, i ovaj, 36. po redu u Torontu, obilježila je posveta žrtvama masakra u Orlandu, s velikim crnim transparentom na kojem je pisalo "Orlando" i "Marširamo za one koji ne mogu", a skupina sudionika i sudionica nosila je natpise s imenima i dobi poginulih, javljaju kanadski mediji.

Prije početka manifestacije Trudeau je nazočio misi na otvorenom u gej četvrti Toronta, gdje je s okupljenima zapjevao "Born This Way" Lady Gage.

Kanada razmatra rodno neutralne oznake na osobnim iskaznicama

Premda kanadski premijer nije želio izazvati veliku pozornost, njegova je nazočnost, očekivano, izazvala glasno oduševljenje, kako sudionika, tako i promatrača koji su ga pozdravljali i prilazili mu s molbama da s njim naprave selfije.

"To što premijer hoda u Povorci ponosa ne bi trebala biti velika stvar, a odsad ni neće", rekao je. U kratkom razgovoru za TV-postaju CP24 kazao je i kako Kanada razmatra mogućnost uvođenja rodno neutralnih oznaka na osobnim iskaznicama.

Osvrnuo se i na prošlomjesečno ublažavanje ograničenja darivanja krvi za gej muškarce kazavši kako to "nije dovoljno" te da vlada mora iznaći načina kako da ta ograničenja dodatno smanji.

Naime, nova odredba propisuje da gej muškarci smiju darivati krv ako apstiniraju od seksa godinu dana, dok je ranije razdoblje apstinencije iznosilo pet godina.

Trudeau je svoje dojmove podijelio i na društvenim mrežama napisavši: "Ponosan sam što danas – i svaki dan – stojim uz LGBTQ2 zajednicu".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.