Dokazani feminist i zagovornik LGBT prava, kanadski premijer Justin Trudeau bit će i prvi premijer te zemlje koji će sudjelovati u ovogodišnjoj Povorci ponosa u Torontu. Organizatori kažu kako je to možda i prvi put da jedan aktualni lider sudjeluje u takvoj manifestaciji.

Kanadski premijer, Justin Trudeau, već godinama sudjeluje na prajdovima u Torontu i Vancouveru, ali nikad kao službeni čelnik Kanade, pa je i zatvitao kako se veseli što će ponovno biti tamo "ovog puta kao premijer".

Izvršni direktor Toronto Pridea, Mathieu Chantelois, nije skrivao oduševljenje takvom premijerovom odlukom.

"To je velika vijest za Kanadu ali i za svijet. Ne samo zato što je vjerojatno najseksi živući političar već i zbog toga što do sada nijedan lider neke zemlje nije sudjelovao u Povorci ponosa, barem koliko je nama poznato. To je lijep način stvaranja povijesti".

Chantelois je rekao kako je nedavno pričao s Trudeau u njegovom uredu u Ottawi, a premijer je bio "jako iznenađen i uzbuđen" zbog toga što će upravo on biti prvi premijer Kanade koji će sudjelovati na Toronto Prideu, piše Pink News.

 

Na razgovoru mu se zahvalio na jasnom razumijevanju i posvećenosti problemima s kojima se susreće LGBT zajednica u Kanadi i diljem svijeta.

"Ozbiljno je s nama razgovarao o pravima trans* osoba, ravnopravnosti, imigraciji, o problemima gej muškaraca koji žele donirati krv, on sve te teme smatra izuzetno bitnima", kazao je Chantelois.

Trudeau se od trenutka preuzimanja premijerske dužnosti pokazao kao istinski podržavatelj jednakih prava. U studenom prošle godine njegova je vlada obećala prihvat značajnog broja gej izbjeglica iz ratom zahvaćene Sirije te odobrila posebne odredbe po tom pitanju. Osim što je dokazani LGBT saveznik, kanadski premijer je jasno pokazao koliko mu znači rodna ravnopravnost prilikom predstavljanja svog kabineta u kojemu je 50 posto žena.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.