Usprkos akciji gruzijskih "obiteljaša" koji su uz "malu pomoć" ideološki im identičnih američkih prijatelja iz organizacije Svjetski kongres obitelji prikupili 200.000 potpisa za peticiju kojom su tražili održavanje referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, predsjednik Gruzije, Giorgi Margvelashvili, odbacio je taj prijedlog kao - nepotreban.

Nakon što je gruzijsko Državno izborno povjerenstvo prošlog tjedna prihvatilo prijedlog za referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, konačno odobrenje trebao je dati predsjednik, Giorgi Margvelashvili.

No, on je taj prijedlog u srijedu glatko odbacio. Na konferenciji za medije je naveo kako postojeći zakoni o građanskim pravima već navode brak kao "dobrovoljnu zajednicu muškarca i žene" i tako blokirao ustavni referendum kojim bi se zabranio istospolni brak, piše Georgia Today.

"Aktivisti koji su pokrenuli pitanje referenduma odbili su razgovor i izabrali govor sukoba i ucjene čime su jasno pokazali svoja uska politička stajališta", naveo je jedan od dužnosnika prije konferencije.

Za propalu akciju gruzijski "obiteljaši" krive "lobiste za gej prava"

Jedan od pokretača peticije, aktivist Alexander Bregadze, kritizirao je taj potez rekavši kako je predsjednik "pod utjecajem lobista za zaštitu gej prava".

Mediji navode kako iza ovog referenduma zapravo stoji američka konzervativna organizacija Svjetski kongres obitelji (World Congress Of Families), koja iskorištava svoj utjecaj u zemljama u razvoju za donošenje zakona protiv LGBT prava diljem svijeta.

Iako Gruzija još nije ozakonila bračnu jednakost, postojeća zakonska regulativa zabranjuje diskriminaciju LGBT osoba, na radnom mjestu i na svaki drugi način, a zločini motivirani mržnjom temeljem seksualne orijentacije predstavljaju otežavajuću okolnost kod kaznenog progona.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.