Nevladina organizacija Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) zatražila je od političkih stranaka da se prije nedjeljnih izbora izjasne kako će se, u slučaju izborne pobjede, zauzeti za sprečavanje nasilja nad ženama.

U zahtjevima upućenim strankama (SDP, HDZ, BM365, Živi zid i Most) zatraženo je očitovanje o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za koju AŽKZ traži da ju Sabor ratificira na početku radnog dijela zasjedanja. Aktivistkinje traže i da se u stavke državnog proračuna uvrsti financiranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta.

Stranke bi trebale odgovoriti i na pitanje - zašto Hrvatska nema zakon koji bi u punom opsegu zaštitio visokotraumatizirane žene i njihovu djecu putem usluga skloništa i savjetovališta dok istodobno imamo zakone o vrijednosnim papirima, golfu, lovstvu....

U pismu strankama upozoravaju kako je "direktan rad s visokotraumatiziranim ženama i djecom u autonomnim ženskim skloništima i savjetovalištima nužno sustavno, kontinuirano i dostatno financirati iz proračunskih sredstava RH", te da će se u suprotnom izravno pridonijeti zatvaranju skloništa i savjetovališta.

"Visokotraumatizirane žene koje su preživjele partnersko nasilje čine natpolovičnu većinu biračkoga tijela", ističu aktivistkinje u pismu te pozivaju stranke da zauzmu stav prema navedenim zahtjevima, te im pismeno odgovore jesu li spremni ispuniti njihove zahtjeve ako na parlamentarnim izborima osvoje većinu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.