Unazad nekoliko godina Hrvatska rapidno nazaduje na području zaštite ljudskih prava, poglavito prava žena i njihovih reproduktivnih prava jačanjem konzervativne, klerikalne desnice s njezinim satelitima u obliku U ime obitelji, Vigilare, 40 dana za život, Hrast. Organizacije su to koje uz pomoć vrlo perfidnih igrača na civilnoj sceni uz veliki kapital i podršku Kaptola šire svoja područja djelovanja sve do političkog, gdje svoju ideologiju pokušavaju omotati u fini celofan i nametnuti je u obliku zakona.

O svim dosadašnjim akcijskim planovima smo već pisali, neki su bili uspješni kao, primjerice, ustavna definicija braka, dok većina i nije išla toliko glatko.

Jedno je sasvim sigurno, dosad viđeno je "kamilica" prema onome što žele. Ogledni primjer je svakako Poljska gdje su u ponedjeljak žene masovno izišle na ulice u općem štrajku protiv Zakona o kriminalizaciji pobačaja, kojim bi se i onako restriktivni zakonski okvir postrožio.

Konzervativna revolucija već traje i vrlo je agresivna

Da je Hrvatska prepoznala prijetnju unutar svojih granica po tom pitanju i solidarizirala se sa ženama Poljske vidjelo se istog dana na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u Zagrebu kad se u organizaciji Ženske mreže Hrvatske okupio velik broj građanki i građana upozorivši na lošu politiku prema ženskim reproduktivnim pravima.

"Danas su tisuće Poljakinja na ulicama, mi smo ovdje da iskažemo solidarnost, ali i da pokažemo kako smo spremne djelatno se boriti za očuvanje naših prava. Konzervativna revolucija već traje, vrlo agresivna. Kroz koji mjesec trebali bismo saznati odluku Ustavnog suda o zahtjevu za revizijom postojećeg zakona te od istog očekujemo da se referira na postojeće odluke Europskog suda za ljudska prava i da prizna pravo na pobačaj kao žensko pravo", kazala je okupljenima Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Priziv savjesti možete prakticirati u privatnoj poliklinici u kojoj je prekid trudnoće ionako nedostatan, zabranjen i nitko ga ne može napraviti izuzev jedne ili dvije klinike u Hrvatskoj koje imaju porodiljne odjele

U Hrvatskoj je trend "priziv savjesti", a prema procjenama na njega se poziva oko 70% ginekologa/inja no stvarnu brojku je vrlo teško saznati jer ne postoje jasni propisi kao niti evidencija o takvim liječnicama i liječnicima.

Upitana o problemima žena koje se susreću sa odbijanjem izvršenja prekida trudnoće, Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće mišljenja je kako bi svaka žena, bez prejudiciranja odluke suda ukoliko tuži ustanovu, dobila sudski spor.

zp

Dok vam plaću osiguravaju porezni obveznici, nemate pravo na priziv savjesti

"Zakonski je to vrlo lijepo uređeno no u praksi je sasvim druga priča, pa imamo slučajeve gdje žene iz Zadra ili Šibenika upućuju u Rijeku. Mišljenja sam da pod hitno treba izbaciti termin ' priziva savjesti' jer dok vi radite kao ginekolozi/ginekologinje i primate osobni dohodak od države , tj. poreznih obveznika, nemate pravo na priziv savjesti u javnoj ustanovi. Priziv savjesti možete prakticirati u privatnoj poliklinici u kojoj je prekid trudnoće ionako nedostatan, zabranjen i nitko ga ne može napraviti izuzev jedne ili dvije klinike u Hrvatskoj koje imaju porodiljne odjele".

Velikom broju sudionika podrške ženama Poljske pridružila se su se i dvije kandidatkinje za predsjednicu SDP-a, Gordana Sobol koja je ujedno i predsjednica Foruma žena SDP, i Karolina Leaković, potpredsjednica Foruma žena SDP-a.

Danas su tisuće Poljakinja na ulicama, mi smo ovdje da iskažemo solidarnost, ali i da pokažemo kako smo spremne djelatno se boriti za očuvanje naših prava. Konzervativna revolucija već traje, vrlo agresivna

Upitana o situaciji u Poljskoj, Karolina Leaković istaknula je kako joj je, bez obzira na užas koji se događa u Poljskoj, drago što se solidarnost i ustrajnost u borbi vidi i u Zagrebu.

"Situacija u Poljskoj je apsolutno anticivilizacijska, antidemokratska te mi, kao žene, moramo podržati hrabre Poljakinje jer ovo je danas u Poljskoj, a sutra možda kod nas. Nije nemoguće da se politikama koje imamo u Hrvatskoj , konzervativnima, retrogradnima i nazadnima pokušaju dokinuti ženska reproduktivna prava . Stoga apsolutna podrška svim ženama koje žele autonomno i samostalno odlučivati o svom tijelu i zato sam danas tu", rekla nam je Leaković.

osm

Slučaj Kolarić

Upitana da prokomentira vrijeđanje i omalovažavanje kolegice Aleksandre Kolarić putem medija i društvenih mreža u pokušaju da joj se omogući povratak u stranku, Leaković je kazala kako je apsolutno protiv bilo kakvog etiketiranja , govora mržnje i huškanja protiv bilo koga tko je odlučio javno se angažirati u političkom prostoru a osobito osuđuje kad to dolazi od članova i članica stranke.

"Gospođa Kolarić je naša bivša kolegica te ako i kad ispuni sve statutom propisane procedure ona se dakako i mora vratiti u SDP. U načelu nemam ništa protiv i pozivam na smirivanje strasti i prestanak javnog blaćenja", poručila je.

Situacija u Poljskoj je apsolutno anticivilizacijska, antidemokratska te mi, kao žene, moramo podržati hrabre Poljakinje jer ovo je danas u Poljskoj, a sutra možda kod nas. Nije nemoguće da se politikama koje imamo u Hrvatskoj , konzervativnima, retrogradnima i nazadnima pokušaju dokinuti ženska reproduktivna prava

Dodala je kako je došla dati podršku ženama Poljske, ali ne samo njima, već i svim slobodnomislećim ženama: "Bojim se da zbog načina na koje se neke stvari odvijaju i u Hrvatskoj, to može dovesti do sličnih prijedloga zakona. Voljela bih da ovi skupovi postanu puno jači".

Upitana koliko je Forum žena SDP-a mogao učiniti u podizanju svijesti prema ženama koje aktivno participiraju unutar stranke a svjedoci smo vrlo netrpeljivog odnosa iskazanog u javnom prostoru pa i kadaje u pitanju izbačena kolegica Kolarić, Gordana Sobol istaknula je kako je ispred Foruma žena jasno pozvala na suzdržavanje od svih mogućih oblika vrijeđanja, omalovažavanja i diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

"Meni je žao što Aleksandra Kolarić nije iskoristila sve statutarne mogućnosti pa je i pozivam da to učini. Svakako i kada dođe na dnevni red njezin zahtjev za prijem u stranku podržat ću je, no najprije mi mora odgovoriti na neka pitanja . Sad mi je žao što to nije učinila i prije kako bi mogla aktivno participirati i sudjelovati kao ravnopravna u kandidaturi za predsjednicu stranke".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.