Ukoliko ste nekim sretnim slučajem posljednjih nekoliko mjeseci proveli istražujući duboke prašume ili bili duboko zamrznuti u sklopu nekog znanstvenog pokusa (blago vama), sigurno vam je promaknula važna vijest da je krajem listopada udruga (ili politička stranka, ovisno o potrebi) U ime obitelji organizirala konferenciju naziva "Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti".

Podsjetimo, navedena konferencija održana je, što se čini kao očita zabuna, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Budući da naša voljena predsjednica čvrsto i odlučno tvrdi da je ona predsjednica svih hrvatskih građanki i građana, između ostalog bez obzira na spolnu orijentaciju i pripadnost, te također navedene tvrdnje često ponavlja u prisustvu europskih političara ili prilikom obilježavanja važnih datuma, vjerojatno se u njezinom uredu nije dobro pročitalo tko zapravo organizira konferenciju i samo se lupio pečat "Pokroviteljstvo" (sigurni smo da je proces odlučivanja o visokom pokroviteljstvu zapravo puno kompleksniji i stručniji).

Smisao za humor Agencije za odgoj i obrazovanje

Izgleda da je udruga (ili politička stranka, ovisno o potrebi) U ime obitelji sličan dopis kao i predsjednici poslala i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te i Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) Čini se da su u tom trenutku svi znanstvenici i stručnjaci koji se bave obrazovanjem bili na godišnjem odmoru, vjerojatno se nije dobro pročitao program konferencije i teme o kojima će se razgovarati, te se samo lupio pečat "Pokroviteljstvo".

No mora se priznati da u AZOO netko ima stvarno jako dobar smisao za humor; konferencija udruge (ili političke stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji uvrštena je u njihov katalog stručnih skupova za usavršavanje nastavnika. Jer paneli naslova "Prenošenje vjere u sekulariziranom društvu" i "Učinci i opasnosti uvođenja rodne ideologije u škole" pomoći će hrvatskim učiteljicama i učiteljima da se nose sa svakodnevnim izazovima struke. A još se za sudjelovanje na konferenciji plaćala kotizacija od 300 kn (tu treba cijeniti smisao za humor udruge/stranke U ime obitelji).

Mailovi su poslani, što je zasigurno pozitivno, ali predsjednica svih hrvatskih građanki i građana (bez obzira na spolnu orijentaciju i pripadnost, ne zaboravimo) još uvijek nije odgovorila slaže li se ili ne s izjavama koje su iznesene na konferenciji udruge (ili političke stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji

Zbog čega su ove zanimljivosti (ovdje jako široko koristimo termin "zanimljivost") bitne?

Na ulazu u konferenciju udruge (ili političke stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji ipak nisu škropili svetom vodom osobe koje su htjele prisustvovati, ili provjeravali imaju li odraz u zrcalu (valjda je 300 kn bilo dovoljno), a predstavnici medija koji su nazočili konferenciji izvijestili su kako je na skupu prof.dr. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta u Splitu homoseksualnost i biseksualnost praktički izjednačio s pedofilijom i zoofilijom, kako su ostali govornici na skupu pokušali sve što nije heteroseksualnost objasniti kao "zbunjenost", i da, ako u javnosti pričamo o nasilju nad ženama to stvara negativnu percepciju obitelji i u konačnici to je razlog zašto dolazi do razvoda brakova.

"Znanost je u krivu kad homoseksualnost i biseksualnost ne uvrštava u klasifikaciju bolesti"

Reakcije javnosti nisu izostale, o konferenciji su pisali mnogi mediji, pisao je i Crol. U tekstu "Lezbijke i gejevi u 'istom košu' s pedofilima i zoofilima pod pokroviteljstvom predsjednice, slaže li se ona s tim?" autor Gordan Duhaček poziva LGBT građanke i građane Hrvatske da predsjednici (i Medicinskom fakultetu u Splitu) pošalju prosvjedni e-mail, u kojem traže osudu i distanciranje od izjava izrečenih na konferenciji.

Koliko mi znamo, mailovi su poslani, što je zasigurno pozitivno, ali predsjednica svih hrvatskih građanki i građana (bez obzira na spolnu orijentaciju i pripadnost, ne zaboravimo) još uvijek nije odgovorila slaže li se ili ne s izjavama koje su iznesene na konferenciji udruge (ili političke stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji.

Srećom, građanke i građani koji su pisali/e predsjednici (i Medicinskom fakultetu u Splitu) obavijestili/e su i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, koja je zatim zatražila očitovanja od Agencije za odgoj i obrazovanje i Medicinskog fakulteta u Splitu, koja u cijelosti donosimo ovdje i ovdje, a toplo preporučamo da ih pročitate.

Mora se priznati da u AZOO netko ima stvarno jako dobar smisao za humor; konferencija udruge (ili političke stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji uvrštena je u njihov katalog stručnih skupova za usavršavanje nastavnika. Jer paneli naslova "Prenošenje vjere u sekulariziranom društvu" i "Učinci i opasnosti uvođenja rodne ideologije u škole" pomoći će hrvatskim učiteljicama i učiteljima da se nose sa svakodnevnim izazovima struke

U očitovanju koje se traži od Medicinskog fakulteta, pravobraniteljica iznosi da "ukoliko su medijski napisi vjerodostojni, izlaganje prof. emeritusa Zvonka Rumboldta sadržavalo je elemente diskriminacije temeljem spolne orijentacije koja je zabranjena člankom 6. st. 3. Zakona o ravnopravnosti spolova i člankom 1. st. 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08 i 112/12). Pritom je važno u obzir uzeti cjelokupan kontekst u kojem je do toga došlo, a zbog kojega se ta izjava ne može opravdati slobodom govora.

Naime, predstavnik Medicinskog fakulteta u Splitu (prema onome kako stoji u programu konferencije), javnog visokog učilišta Republike Hrvatske, građanima/kama Republike Hrvatske, pripadnicima/cama spolnih manjina – homoseksualcima, lezbijkama i biseksualcima/kama, na međunarodnoj konferenciji koja se nalazi u katalogu stručnih skupova Agencije za odgoj i obrazovanje i ulazi u okvir stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika/ca Republike Hrvatske, poručuje da je znanost u krivu kada homoseksualnost i biseksualnost ne uvrštava u klasifikaciju bolesti i srodnih zdravstvenih problema".

Feminizam = sotonizam

U očitovanju koje se traži od AZOO-a pravobraniteljica ističe "neprimjerenost činjenice da se kroz stručno usavršavanje odgojno-obrazovnim djelatnicima/ama i ravnateljima/cama predškolskih i školskih ustanova poručuje da je znanost u krivu kad homoseksualnost i biseksualnost ne uvrštava u klasifikaciju bolesti i srodnih zdravstvenih problema, a posebno je neprimjereno takvo stajalište izražavati kroz povlačenje homofobne paralele između homoseksualnosti/ biseksualnosti i pedofilije/zoofilije/silovanja/incesta, implicirajući da među njima u osnovi nema razlike, s obzirom da se s jedne strane radi o kaznenim djelima sukladno Kaznenom, a s druge strane o priznatim i ravnopravnim spolnim orijentacijama".

Nestrpljivo čekamo odgovore Medicinskog fakulteta u Splitu i Agencije za odgoj i obrazovanje. Također, čekamo da se oglasi i predsjednica Grabar-Kitarović

Također, ona podsjeća da "je Europski parlament još 2006. godine donio Rezoluciju o homofobiji u Europi koja od zemalja članica EU traži usvajanje zakonodavstva kojim se zabranjuje diskriminacija i govor mržnje prema manjinskim seksualnim skupinama, a u članku 5. potiče države članice i Komisiju da pojačaju borbu protiv homofobije putem edukacije – kao što su kampanje protiv homofobije u školama, na sveučilištima i u medijima".

Komentari Pravobraniteljice nastavljaju se na materijale koji su se dijelili na konferenciji, a koji feminizam poistovjećuju sa sotonizmom, na guranje teme nasilja nad ženama pod tepih, korištenje dubioznih izvješća koja pravdaju homofobiju, te veoma uzak i selektivan način govora o rodnim identitetima.

Je li prof. Rumboldt prekršio Etički kodeks Sveučilišta u Splitu?

I na kraju pravobraniteljica poručuje: "U cjelini smatramo da pseudoznanstvena teorija o rodnoj ideologiji, koja je tematizirana na panelu konferencije, nije primjerena biti dijelom stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika/ca, posebice uzimajući u obzir sadržaje koje uključuje, a na koje smo zaprimili pritužbe. Iznošenje detalja o konceptu rodne ideologije gotovo redovito uključuje plasiranje netočnih ili iskrivljenih informacija obuhvaćajući problematiku rodne ravnopravnosti parcijalno i selektivno, a nerijetko uključuje i promicanje homofobnih i transfobnih stavova, čime se čini šteta nastojanjima za promicanjem načela spolne i rodne ravnopravnosti, etiketirajući rodnu ravnopravnost ideologijom i pripisujući joj nepostojeće osobine".

Od Medicinskog fakulteta u Splitu traži se očitovanje je li prof. Rumboldt nastupao u svojstvu predstavnika Medicinskog fakulteta u Splitu, i time prekršio Etički kodeks Sveučilišta u Splitu, dok se od AZOO-a traži očitovanje "posebno na medijske izvještaje s konferencije koji govore o iznesenim ponižavajućim predrasudama i stereotipima o pripadnicima/ama LGBT populacije koji su kao takvi suprotni vrednotama ravnopravnosti i tolerancije zajamčenih Ustavom Republike Hrvatske, Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije".

Izgleda da je udruga (ili politička stranka, ovisno o potrebi) U ime obitelji sličan dopis kao i predsjednici poslala i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te i Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) Čini se da su u tom trenutku svi znanstvenici i stručnjaci koji se bave obrazovanjem bili na godišnjem odmoru

Nakon svega ovoga, nestrpljivo čekamo odgovore Medicinskog fakulteta u Splitu i Agencije za odgoj i obrazovanje. Također, čekamo da se oglasi i predsjednica Grabar-Kitarović i razjasni nam kako je došlo do toga da osoba koja se zalaže za ravnopravnost svih hrvatskih građanki i građana bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost bude visoka pokroviteljica ovakve konferencije udruge (ili stranke, ovisno o potrebi) U ime obitelji.

Ma mora da je zabuna.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.