"Svim na svijetu mir veselje", stih je iz jedne od tradicionalnih božićnih pjesama, a i brojne druge odišu sličnim duhom pozivanja na ljubav, radost, milosrđe i sve nešto lijepo. Ali to se valjda ne bi trebalo odnositi na istospolne obitelji koje su i ove godine našle "počasno" mjesto u jednoj od propovijedi u kojoj su nedvosmisleno proglašene nenormalnima i neprirodnima.

I dok je prošlogodišnja "zvijezda" bio sisački biskup Vlado Košić koji je misi polnoćki poručio kako su istospolne zajednice "okrutne i dekadentne", u 2016. "tron" je preuzeo splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Kako javlja IKA, na božićnom slavlju u splitskoj katedrali Barišićev fokus bio je na ulozi oca, i to i nebeskog i zemaljskog. Jer, po njemu, "mnogo toga danas ukazuje na odsutnost i izgubljenost oca u obitelji, pa i u društvu. Riječ 'otac', postala je skoro suvišna, prezirna, bilo da se radi o zemaljskom ili nebeskom Ocu. Štoviše, ignoriranje nebeskog Oca ugrožava i oca u zemaljskoj obitelji. Otac je postao sporedan, suvišan, nebitan, smatran zaprekom našoj slobodi i osobnom rastu. Govori se tako o 'kulturi i generaciji bez oca', koja postaje strana i izgubljena generacija, a k tomu i siromašna – bez sredstava za život i siročad – bez osobe oca".

Nije prvi put

To je očigledno bio prikladan uvod na koji je, logično, uvijek popularno nadovezati "upozorenje" o istospolnim obiteljima:

"Na gubitak uloge oca svakako utječe mentalitet koji se očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji. Tako, obitelj može biti 'dvije mame' ili 'dva tate'. Osim toga, slučajevi rastave, donose pored oca, dvije mame ili uz mamu, dva tate, pa čak i više! Djeca ostaju stiješnjena između biološkog roditelja i dodatnog oca ili majke. U puno slučajeva današnji mentalitet ne pomaže biološkim roditeljima da postanu istinski otac i prava majka. Roditelj rađa, a ocem i majkom postaje se čitav život", rekao je još Barišić.

Ovo mu, podsjetimo, nije prvi takav istup ove godine. U uskršnjoj poruci u Katedrali sv. Dujma koju je posvetio obitelji, ujedno je i "definirao" što obitelj jest:

"Samo obitelj utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni je kamen budućnosti ljudskog roda", poručio je tom prilikom.

I dok će dobar dio javnosti na ovakve ispade odmahnuti rukom i/ili ostati ravnodušan, zapravo bi se trebali zapitati dokad ćemo trpjeti da si predstavnici institucije koja ne plaća porez, ali se financira iz državnog proračuna koji pune i "nenormalne" obitelji, uzimati za pravo širiti ovakve huškačke poruke prema jednoj ranjivoj manjini, direktno s oltara?

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.