"Svim na svijetu mir veselje", stih je iz jedne od tradicionalnih božićnih pjesama, a i brojne druge odišu sličnim duhom pozivanja na ljubav, radost, milosrđe i sve nešto lijepo. Ali to se valjda ne bi trebalo odnositi na istospolne obitelji koje su i ove godine našle "počasno" mjesto u jednoj od propovijedi u kojoj su nedvosmisleno proglašene nenormalnima i neprirodnima.

I dok je prošlogodišnja "zvijezda" bio sisački biskup Vlado Košić koji je misi polnoćki poručio kako su istospolne zajednice "okrutne i dekadentne", u 2016. "tron" je preuzeo splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Kako javlja IKA, na božićnom slavlju u splitskoj katedrali Barišićev fokus bio je na ulozi oca, i to i nebeskog i zemaljskog. Jer, po njemu, "mnogo toga danas ukazuje na odsutnost i izgubljenost oca u obitelji, pa i u društvu. Riječ 'otac', postala je skoro suvišna, prezirna, bilo da se radi o zemaljskom ili nebeskom Ocu. Štoviše, ignoriranje nebeskog Oca ugrožava i oca u zemaljskoj obitelji. Otac je postao sporedan, suvišan, nebitan, smatran zaprekom našoj slobodi i osobnom rastu. Govori se tako o 'kulturi i generaciji bez oca', koja postaje strana i izgubljena generacija, a k tomu i siromašna – bez sredstava za život i siročad – bez osobe oca".

Nije prvi put

To je očigledno bio prikladan uvod na koji je, logično, uvijek popularno nadovezati "upozorenje" o istospolnim obiteljima:

"Na gubitak uloge oca svakako utječe mentalitet koji se očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji. Tako, obitelj može biti 'dvije mame' ili 'dva tate'. Osim toga, slučajevi rastave, donose pored oca, dvije mame ili uz mamu, dva tate, pa čak i više! Djeca ostaju stiješnjena između biološkog roditelja i dodatnog oca ili majke. U puno slučajeva današnji mentalitet ne pomaže biološkim roditeljima da postanu istinski otac i prava majka. Roditelj rađa, a ocem i majkom postaje se čitav život", rekao je još Barišić.

Ovo mu, podsjetimo, nije prvi takav istup ove godine. U uskršnjoj poruci u Katedrali sv. Dujma koju je posvetio obitelji, ujedno je i "definirao" što obitelj jest:

"Samo obitelj utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni je kamen budućnosti ljudskog roda", poručio je tom prilikom.

I dok će dobar dio javnosti na ovakve ispade odmahnuti rukom i/ili ostati ravnodušan, zapravo bi se trebali zapitati dokad ćemo trpjeti da si predstavnici institucije koja ne plaća porez, ali se financira iz državnog proračuna koji pune i "nenormalne" obitelji, uzimati za pravo širiti ovakve huškačke poruke prema jednoj ranjivoj manjini, direktno s oltara?

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.