Kao što su bili najavili iz udruge Dugine obitelji, splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću poslali su knjigu "Ja nisam gej mama, ja sam mama", u nadi da će je, kako su rekli, on pročitati barem jednom prije iduće božićne propovijedi.

Podsjetimo, povod njihovoj reakciji bila je božićna poruka s oltara u kojoj je Barišić, između ostalog, istospolne obitelji proglasio neprirodnima u odnosu na "normalne".

"I među nama ima vjernica i vjernika, a bez obzira na vjeroispovijest ili izostanak iste, svi se zalažemo za poruke koje potiču zajedništvo i ljubav, a ne one koje razdvajaju društvo na one bolje i lošije, prirodnije i neprirodnije. Neki istaknutiji pojedinci unutar hrvatske Katoličke crkve nedavno su pozivali na dijalog, a ovakvim izjavama taj prostor se s njihove strane značajno sužava", komentirali su iz Duginih obitelji.

Njihov je dar u međuvremenu stigao na adresu nadbiskupa Barišića, a on je odlučio uzvratiti svojim darom.

"Radost ljubavi", ali ne za sve obitelji

Kako je objavljeno na stranici Splitsko-makarske nadbiskupije, on je pisanim putem zahvalio na pismu i daru, poželio je blagoslovljenu Novu godinu svim članovima Duginih obitelji, te uzvratio apostolskom pobudnicom pape Franje "Amoris laetitia" ("Radost ljubavi") koja iznosi cjelovit nauk Katoličke Crkve i pape Franje o braku i obitelji.

Riječ je o dugoočekivanom ključnom dokumentu o braku i ljubavi objavljenom u travnju prošle godine, u kojem na 260 stranica papa sažima zaključke s dviju biskupskih sinoda o obitelji održanih u listopadu 2014. te listopadu 2015. godine, te ne donosi nikakve značajne pomake od već poznatih stajališta i dogmi Katoličke crkve.

Premda u "Amoris laetitiji" stoji kako "treba poštivati svaku osobu bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju i pažljivo izbjegavati svaki znak nepravedne diskriminacije, posebice svaki oblik agresije i nasilja", istaknuto je i kako "nema apsolutno nikakvog temelja za izjednačavanjem istospolnog s heteroseksualnim brakom ili bilo kakvom usporedbom istospolnih zajednica s Božjim planom o braku i obitelji".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.