"Projekt drugi" programa za djecu i mlade Hrvatske radiotelevizije pita se tko su "drugi" i "drugačiji", a među ostalima, i LGBTQ osobe. Premda je to samo jedna od tema kojom se projekt bavi, već je nazvan (pogodite od koga) "LGBT propagandom", a "pravi ciljevi" takvih projekata razvidni su i iz onoga što smo mi pisali prije dvije i pol godine.

Kako stoji u opisu projekta, njegova je urednica Ana Jurišić, a istražuje s kojim se problemima susreću pripadnici ranjivih društvenih skupina – nacionalne i vjerske manjine, osobe s invaliditetom, osobe narušena zdravlja, Romi, stranci, osobe treće dobi i socijalno ugrožene osobe, a navedene su još i dvije tematske cjeline; "Drugi" i "Baština".

Tema "LGBTQ populacija" sadrži dokumentarne i animirane filmove, učeničke radove i debate. U jednom od dokumentaraca govori Sandra Tolić. jedna od autorica prve hrvatske knjige o gej roditeljstvu "Ja nisam gej mama, ja sam mama".

Tu je i film učenika Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova, "Čudovište 21. stoljeća" koji prikazuje oprečne reakcije dviju obitelji srednjoškolki koje im odluče obznaniti da se vole.

U materijalima za debatu namijenjenoj srednjoškolkama i srednjoškolcima od 1. do 4. razreda tematizira se posvajanje djece u istospolnim obiteljima, a u tom je kontekstu postavljena i online anketa u kojoj ispada da se u trenutku objave ovog teksta gotovo 70% glasača/ica protivilo tomu da istospolnim parovima treba dopustiti posvajanje.

projektdrugi_anketa

Ipak, rezultati ankete teško se mogu uzeti kao relevantni jer omogućavaju neograničen broj glasova – konkretno, osvježite li stranicu (ili kliknete na "Anketa" ispod ponuđenih odgovora) nakon što ste dali glas, moći ćete ponovno kliknuti na željeni odgovor.

Čekamo daljnje reakcije ogorčenih i ljutih

Ovakav potez HRT-ovog programa za djecu i mlade izazvao je ogorčenje portala Željke Markić koji to naziva "LGBT propagandom". Štoviše, nazivaju to "tipičnim primjerom manipulacije djecom", gdje se "svakoga tko se ne slaže s LGBT propagandom i njihovim stilom života etiketira kao mrzitelja i 'homofoba', a LGBT skupinu kao žrtve te 'homofobije'".

Valja spomenuti i kako zaključuju i da je "svrha takve propagande preodgoj djece i stvaranje budućih birača lijevo-liberalne političke opcije".

Portal Željke Markić tu ne staje – vrhunac je "raskrinkavanje" "pravih ciljeva ovakvih projekata namijenjenih širenju LGBT propagande" – kad se u vezu sa spomenutim dovodi komentar Marka Jurčića iz Zagreb Pridea koji je za Crol.hr napisao 2014., neposredno nakon izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu, iz perspektive člana radne skupine koja je radila na izradi tog zakona i aktivista koji je na taj način po prvi put javnosti pojasnio što se događalo u pozadini.

Pretpostavljamo da nakon ovog smjelog i iznenađujućeg poteza HRT-a možemo očekivati pozive na masovno pisanje protestnih pisama, otkazivanja pretplate, možda pokoju presicu, a kladimo se i na peticije kojima će se pozivati, ako ništa, onda barem na skidanje ove tematske cjeline s weba.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.