Između pet i sedam tisuća ljudi u srijedu je marširalo od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca u drugom Noćnom maršu koji je povodom Dana žena organizirao feministički kolektiv fAKTIV. "Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti", poručile su organizatorice zagrebačkog Noćnog marša, najvećeg prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj u novijoj povijesti.

Prosvjedni osmomartovski noćni marš održao se drugu godinu zaredom, a ovaj je put u borbi za reproduktivna prava žena okupio između pet i sedam tisuća prosvjednica i prosvjednika. Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, gdje je održan kratki program uz zborske pjesme i čitanje proglasa.

fAKTIV2

Međunarodni dan žena ove je godine obilježen marševima u više gradova u Hrvatskoj i regiji, a u Zagrebu su članice feminističkog kolektiva fAKTIV iznijele zahtjev, između ostalog, ne samo za dostupan, siguran i legalan, već i potpuno besplatan pobačaj kako bi svoje pravo na medicinsku uslugu uistinu mogle ostvariti sve žene.

 

Mrakova!!!!! ❤

Posted by Dubravka Butigan on Wednesday, 8 March 2017

 

Pozvale su na otpor te prozvale političke elite i Katoličku crkvu koje "pretvaraju društvo u kojem živimo u neprijateljsko za sve one koji odudaraju od njihove vizije ispravnih Hrvata i Hrvatica", te se osvrnule na politiku trenutne Vlade.

"Premijer i Vlada lažu, uvaljuju nam najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa - na 'inkubatorice' nacije i 'proizvođačice' obespravljene radne snage i topovskog mesa", upozorile su iz fAKTIV-a i poručile: "E, pa nećete! Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti. Nećemo vam to dopustiti!"

fAKTIV4

"Svatko tko se usudi dirnuti u prava žena, mora znati da žene neće stajati sa strane i gledati. Nećemo reći da će biti lako jer znamo da feministička borba nikad nije laka, ali baš zato ne smijemo odustati, ne smijemo im dopustiti da nas uvjere da smo bespomoćne, jer to nikako nismo. Ako nas je povijest ičemu naučila, to je da ništa nećemo dobiti, a ni obraniti bez borbe. Spremne smo boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo", poručeno je na Maršu na kojem su se glasno tražile ostavke ministra Davora Ive Stiera i njegove desne ruke Ladislava Ilčića.

U isto vrijeme održan je i Noćni marš u Splitu na kojem se okupilo oko 1500 ljudi.

 

Posted by Udruga Domine on Wednesday, 8 March 2017

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.