Lezbijska grupa Kontra, Ženska soba i Ženska mreža Hrvatske održale su u srijedu prijepodne mirni prosvjed ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, a povod su mučenja i zatvaranja gejeva u Čečeniji. Zatraženo je da vlasti Ruske Federacije istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva.

Mirni prosvjed je osiguravalo devet policajaca, a prije samog početka pred okupljene je izišao službenik Veleposlanstva koji je pokušao zabraniti bilo kakvo snimanje i fotografiranje, negirajući ikakva saznanja o počinjenim zločinima prema gej muškarcima u Čečeniji.

prosvjed_ra02

Zatražio je i dokaze, osporavajući vjerodostojnost brojnih međunarodnih organizacija koje redovito prate progon i mučenja tamošnjih gejeva. Prosvjednu notu je odbio primiti i zatražio da se ubaci u poštanski sandučić.

SJ

Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra obratila se okupljenima kazavši kako je više od stotinu muškaraca u Čečeniji uhićeno zbog "sumnje da su gejevi": "Mučeni su, pretučeni i prisiljavani da otkriju informacije o drugim gej muškarcima. Najmanje tri muškarca su dosad ubijena. Tražimo da vlasti Ruske Federacije odmah istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji".

Podsjetimo, nakon što su ruske opozicijske novine Nova Gazeta početkom travnja otkrile priču o progonu i logorima za gejeve u Čečeniji, tu su vijest prenosili i pratili svjetski i domaći mediji, a protiv novinarke Elene Milašine i redakcije Nove Gazete zbog toga je objavljen džihad.

Osim Zagreba, mirni prosvjedi će se u srijedu održati u Sarajevu i Beogradu.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.