Kao dio Internacionalne revolucionarne narodne gerile (IRPGF), anarhističke formacije volontera iz raznih zemalja koja se zajedno s kurdskim jedinicama bori protiv takozvane Islamske države u sjevernoj Siriji, osnovan je odred imena Pobunjenička i oslobodilačka queer vojska (TQILA), prva LGBTIQ vojna jedinica koja će se suočavati s islamskim teroristima.

TQILA okuplja queer osobe, ali i sve one koji se bore protiv rodne binarnosti te podržavaju žensko oslobođenje, rodnu i seksualnu revoluciju. Na okupljanje ih je potaknula činjenica da je nasilje ISIL-a veoma često usmjereno prema queer osobama koje smatraju bolesnima i neprirodnima. javlja magazin Out.

Vjeruje se da pripadnici ISIL-a na okrutan način ubijaju zatočenike koje smatraju LGBTIQ osobama – najčešće ih se kamenuje ili baca s krovova. Ističu da se i napadač na gej noćni klub Pulse u Orlandu izjasnio kao sljedbenik ISIL-a.

TQILA se suprotstavlja ovom nasilju Islamske države, no ističe kako njihova borba nije usmjerena samo protiv islamskih fundamentalista, već i protiv kršćanskih konzervativaca na Zapadu koji također vrše nasilje nad queer osobama u želji da ih se marginalizira i da im se oduzme glas.

Ističu da homofobija nije inherentna nijednoj religiji, već da postoji velik broj pripadnika svih religija koji podupiru queer zajednicu, kao i samih queer osoba svih vjeroispovijesti. Naglašavaju i da se bore protiv homofobije u redovima same revolucionarne ljevice. K tome, žele jačati i tekovine kurdske ženske revolucije koja je pod vodstvom Asye Abdullah već stvorila relativno mirnu i egalitarnu "demokraciju bez države" u Rojavi na sjeveru Sirije.

Točan broj queer osoba u TQILA-i drži se u tajnosti radi sigurnosti članova, no glasnogovornik grupe Heval Rojhilat izjavio je da je velik broj članova dio LGBTIQ zajednice i da se jedinica već bori u Raki.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.