Istospolni brak dio je zavjere kojom se želi uništiti tradicionalna obitelj, a dovest će do ozakonjenja poligamije, sodomije i pedofilije. To je samo jedna od teorija urote koje sasvim ozbiljno ponavljaju oponenti bračne jednakosti u svakoj od zemalja koja je na putu legalizacije gej brakova, a tako je ovih dana i u Australiji.

Na tu se temu osvrnuo britanski aktivist Peter Tatchell u kolumni za Guardian.

"Kad se o istospolnim brakovima 2012. i 2013. godine raspravljalo u Parlamentu UK-a, brojni su protivnici širili crna predviđanja o negativnim posljedicama koje će uslijediti. Govorili su da će se kritičari bračne jednakosti zakonski kažnjavati, kako će škole morati 'promicati' gej brakove, kao i da će crkve biti prisiljene vjenčavati istospolne parove", prisjeća se Tatchell.

Podsjeća kako se, naravno, ništa od toga nije dogodilo, ali i kako se slične stvari događaju danas u Australiji. Izdvaja primjer pastora u crkvi njegove majke u Queenslandu, koji se služio istom taktikom zastrašivanja.

Rječi nekih kršćanskih protivnika bračne jednakosti raspirile su netoleranciju i predrasude prema LGBT ljudima na koje se gleda kao na inferiornu manjinu koja ne zaslužuje jednaka prava

"Kad sam ga pitao je li se išta strašnoga dogodilo u europskim zemljama koje su ozakonile bračnu jednakost, nije mi mogao dati niti jedan jedini dokaz. A s druge strane znam da su te riječi utjecale na njegove župljane tako da glasaju protiv bračne jednakosti, uvjereni kako će se i njima 'dogoditi loše stvari' ako istospolni parovi dobiju jednaka prava".

"Vjerujte mi, pitat ćete se zašto vam je tako dugo trebalo da ozakonite bračnu jednakost"

Tatchell podsjeća i kako su riječi nekih kršćanskih protivnika bračne jednakosti raspirile su netoleranciju i predrasude prema LGBT ljudima na koje se gleda kao na inferiornu manjinu koja ne zaslužuje jednaka prava. Također, i UK-u je jedan od argumenata protiv bila "obrana definicije tradicionalnog braka", a Peter Tatchell ističe kako se taj tradicionalni brak kroz stoljeća mijenjao mnogoputa.

Nekoć su žene bile vlasništvo muškaraca, silovanje u braku bilo je "normalno", muškarci su imali pravo na poligamiju (za razliku od žena), rastave i ponovna vjenčanja bila su zabranjena, a da se ne govori o dogovorenim brakovima djevojčica s mnogo starijim muškarcima – i sve te "tradicionalne" brakove Crkva je podržavala stotinama godina. Tek postupno, i uz dosta otpora, Crkva se prilagođavala kako bi takvim pojavama došao kraj.

Zašto se onda ne mogu prilagoditi i sad, pita se Tatchell, te uključiti i istospolne parove koji se vole?

Kad se o istospolnim brakovima 2012. i 2013. godine raspravljalo u Parlamentu UK-a, brojni su protivnici širili crna predviđanja o negativnim posljedicama koje će uslijediti. Govorili su da će se kritičari bračne jednakosti zakonski kažnjavati, kako će škole morati 'promicati' gej brakove, kao i da će crkve biti prisiljene vjenčavati istospolne parove

Istospolni brak postao je dio tkiva britanskog društva. Vjenčanja dviju žena ili dvojice muškaraca jedva da više izazivaju ikakvu pozornost, a velika većina ljudi nema problem s tim, osim toga što će odjenuti i darovati kad ih netko pozove na vjenčanje. Osim toga, većina religijskih vođa u UK-u prihvaća da je istospolni brak činjenica koja se neće promijeniti i više mu se ne protive.

"Kritičarima i sumnjičavcima kažem sljedeće: vjerujte mi, dragi moji australski prijatelji, za nekoliko godina okrenut ćete se i pitati oko čega se dizala tolika buka i zašto vam je tako dugo trebalo da ozakonite bračnu jednakost", završno je poručio Peter Tatchell u kolumni za Guardian.

U Australiji trenutačno javnost glasa o ozakonjenju bračne jednakosti putem poštanske ankete, a izjasniti se mogu do 27. listopada.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.