"Lažete nam", "Stop fundamentalizmu", "Računajte na otpor", "Plenkoviću, obećao si", samo su neke od poruka koje su u petak odaslale prosvjednice na performansu u Splitu i Zagrebu odjevene u halje poput onih iz serije "Sluškinjina priča". Tema je bila ratifikacija Istanbulske konvencije, a performanse su organizirale Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i splitska udruga Domine.

"STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama" prosvjedna je akcija kojom su organizatorice nastojale ukazati na to da "odnos u kojem žene šute i trpe i tretiraju se kao maternice, nije tako daleko. Takva budućnost čeka mnoge žene ukoliko se nastavi ovakvu politiku i okretanje glave u stranu od elementarnih kršenja temeljnih ženskih prava".

Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Zaustavljanje napretka pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina

Neusvajanje Konvencije, podsjećaju udruge, "posljednji je u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina. Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi".

sluskinje_istanbulska_zagreb

"U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje. Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu 'Sluškinjina priča' opisala Margaret Attwood", ističu.

Jalova obećanja

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb smatra da su obećanja Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem jalova, kao što su u knjizi kanadske spisateljice Margaret Atwood, jalove i žene koje se stoga siluje i dodjeljuje njihovim gazdama.

Toelle drži i da će ta "jalova obećanja" dovesti do većeg broja femicida i do veće frekvencije nasilja nad ženama. Zato zahtijevaju da se obećanje održi, jer je danas zadnji dan rada Hrvatskog sabora prije stanke.

sluskinje_istanbulska_split

Apelirala je na zastupnike da, ako Vlada ne preda Saboru zahtjev za ratifikacijom Istanbulske konvencije, ratifikaciju konvencije protiv nasilja nad ženama može predložiti i sam Sabor. "Mi smo vas birali na ta mjesta na kojima danas sjedite i na tim ste funkcijama zahvaljujući izborima. Mi smo vam dali svoje glasove i očekujemo da ne iznevjerite bazu koja vas je izabrala.

Zahtijevamo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije", poručila je Toelle. Istaknula je kako je ona moćan alat protiv nasilja nad ženama i smanjenje femicida, lažima nazvavši "priče Željke Markić i ultradesničarskih, konzervativnih, fundamentalističkih crkvenih organizacija".

I Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske pozvala je Vladu da preuzme vođenje državom, a ne da je prepusti biskupima i ultraklerikalnim i ultradesničarskim skupinama. Poručila je kako oni ne mogu odlučivati o ženama i njihovim sudbinama.

Sluškinjina priča, Split

One su tu.. Za ratifikaciju Istanbulske konvencije! Pridužite se danas u 10 h na Pjaci! #zenesplitazasvezenesvita #handmaidstale #teaser

Posted by Udruga Domine on Thursday, 14 December 2017
Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.