"Lažete nam", "Stop fundamentalizmu", "Računajte na otpor", "Plenkoviću, obećao si", samo su neke od poruka koje su u petak odaslale prosvjednice na performansu u Splitu i Zagrebu odjevene u halje poput onih iz serije "Sluškinjina priča". Tema je bila ratifikacija Istanbulske konvencije, a performanse su organizirale Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i splitska udruga Domine.

"STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama" prosvjedna je akcija kojom su organizatorice nastojale ukazati na to da "odnos u kojem žene šute i trpe i tretiraju se kao maternice, nije tako daleko. Takva budućnost čeka mnoge žene ukoliko se nastavi ovakvu politiku i okretanje glave u stranu od elementarnih kršenja temeljnih ženskih prava".

Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Zaustavljanje napretka pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina

Neusvajanje Konvencije, podsjećaju udruge, "posljednji je u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina. Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi".

sluskinje_istanbulska_zagreb

"U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje. Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu 'Sluškinjina priča' opisala Margaret Attwood", ističu.

Jalova obećanja

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb smatra da su obećanja Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem jalova, kao što su u knjizi kanadske spisateljice Margaret Atwood, jalove i žene koje se stoga siluje i dodjeljuje njihovim gazdama.

Toelle drži i da će ta "jalova obećanja" dovesti do većeg broja femicida i do veće frekvencije nasilja nad ženama. Zato zahtijevaju da se obećanje održi, jer je danas zadnji dan rada Hrvatskog sabora prije stanke.

sluskinje_istanbulska_split

Apelirala je na zastupnike da, ako Vlada ne preda Saboru zahtjev za ratifikacijom Istanbulske konvencije, ratifikaciju konvencije protiv nasilja nad ženama može predložiti i sam Sabor. "Mi smo vas birali na ta mjesta na kojima danas sjedite i na tim ste funkcijama zahvaljujući izborima. Mi smo vam dali svoje glasove i očekujemo da ne iznevjerite bazu koja vas je izabrala.

Zahtijevamo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije", poručila je Toelle. Istaknula je kako je ona moćan alat protiv nasilja nad ženama i smanjenje femicida, lažima nazvavši "priče Željke Markić i ultradesničarskih, konzervativnih, fundamentalističkih crkvenih organizacija".

I Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske pozvala je Vladu da preuzme vođenje državom, a ne da je prepusti biskupima i ultraklerikalnim i ultradesničarskim skupinama. Poručila je kako oni ne mogu odlučivati o ženama i njihovim sudbinama.

Sluškinjina priča, Split

One su tu.. Za ratifikaciju Istanbulske konvencije! Pridužite se danas u 10 h na Pjaci! #zenesplitazasvezenesvita #handmaidstale #teaser

Posted by Udruga Domine on Thursday, 14 December 2017

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam