Povodom Dana žena u nekoliko hrvatskih gradova organiziraju se prosvjedni marševi kojima će se upozoriti na stanje prava i života žena u Hrvatskoj. Zagrebački Noćni marš tako će treću godinu zaredom povesti feministički kolektiv fAKTIV, u Splitu udruga Domine, a u Rijeci udruge LORI i PaRiter te Centar za građanske inicijative Poreč. Ženska mreža Hrvatske organizira protestnu akciju pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!".

U Zagrebu okupljanje počinje u srijedu, 8. ožujka u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18:30. Organizatorice iz fAKTIV-a ističu da su ljute zbog stanja prava i života žena u Hrvatskoj, da pružaju otpor i zahtijevaju promjenu.

Razloga za ljutnju, kažu, ima i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije:

Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže

"Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije", kažu.

Dodaju kako nam zato treba 8. mart – dan kad izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku.

"Zato zahtijevamo PROMJENU. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa_inja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima – za sebe i za one koje iza nas dolaze. Poručujemo: Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!", poručuju završno iz fAKTIV-a.

Split: računajte na otpor!

Ovogodišnji Noćni marš u Splitu održat će se pod geslom "RAČUNAJTE NA OTPOR! – Sto godina ženskog pokreta u Splitu!", a poziv potpisuju splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine.

Podsjećaju da su se žene Splita prvi put organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu.

Zato će, poručuju, ovogodišnji marš posvetiti tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još traje:

"Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena".

Marš započinje okupljanjem na Narodnom trgu (Pjaci) ispred stare gradske vijećnice u 18:00, odakle se kreće kroz Bosanku, preko Tomislavove i Marmontove, Rive, Hrvojeve, do Peristila, gdje je predviđeno završno događanje.

Rijeka: Ženska prava svaki dan

Riječka osmomartovska prosvjedna povorka kreće istodobno s prethodna dva, u u 18 sati s Konta. Organizatori/ce u pozivu upozoravaju kako već duže vrijeme svjedočimo kontinuiranom urušavanju izborenih reproduktivnih i seksualnih prava žena. Kroz medije i javnu politiku provlače se ideje retradicionalizacije ženske uloge u društvu koja se svodi na poslušnu majku i suprugu, a nasilje nad ženama koje svake godine raste se ne uzima s potrebnom ozbiljnošću.

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi fizičko nasilje od strane partnera. Prosječno je godišnje ubijeno 25 žena od strane partnera, a naši vladajući nastoje uvoditi medijaciju i pošto poto zaštiti instituciju braka nauštrb života mnogih žena. Država raspravlja o tome treba li te žene zaštititi od nasilja ili je bolje pogodovati glasnim i dobro umreženim skupinama koje blokiraju ratifikaciju Istanbulske konvencije, ističu.

Podsjećaju i na obeshrabrujuće poruke vladajućih te licemjerje vezano uz takozvanu demografsku politiku.

"Ako je i vama DOSTA nepostojećih suvremenih javnih politika i rasta konzervativizma, dođite 8. marta u 18 sati na Kont i marširajte s nama! ŽENSKA PRAVA SVAKI DAN!", poručuju organizatori/ce riječkog Noćnog marša.

Blagajnica je reprezentantica desetaka tisuća radnica

Prije spomenutih događanja, Ženska mreža Hrvatske održat će protestnu akciju pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!".

Vladi Republike Hrvatske predat će u 11:45 zahtjeve za zakonodavne i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena.

"Ova su prava kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva. Blagajnica je simbolička reprezentantica velikog broja žena koje su zaposlene nesigurnim oblicima rada, potplaćene, na razne načine obespravljene i čiji radni položaj posljedično izaziva kršenje prava u svim sferama života. Blagajnica je reprezentantica desetaka tisuća radnica čiji je položaj ugrožen nedopustivim državnim uplitanjem u stvaranje i protežiranje, izuzimanje iz pravnog poretka i potom neučinkovito restrukturiranje privatne korporacije", kaže se u njihovu pozivu.

Ovom akcijom pozivaju Vladu RH da preuzme odgovornost i zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena.

Vladi RH uputit ćemo zahtjeve za zakonske i provedbene mjere za poboljšanje radnog položaja žena. Mislile smo ih...

Posted by Ženska mreža Hrvatske on Wednesday, 7 March 2018
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.