Lezbijska grupa Kontra medijima je uputila dopis u kojem podsjeća na namjerno isključivanje osoba koje žive u izvanbračnim i istospolnim zajednicama iz prijedloga izmjena nekih poreznih zakona.

Točnije, radi se o javnoj raspravi o izmjenama i dopunama niza poreznih zakona, uključujući Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet nekretnina i Nacrt prijedloga Zakona o izmjena i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koju je otvorilo Ministarstvo financija, a koja završava 6. rujna.

Kontra podsjeća da već posljednje dvije godine upozorava na diskriminatornost upravo tih istih zakona, odnosno namjerno isključivanje osoba koje žive u izvanbračnim i osoba koje žive u istospolnim zajednicama.

Propusti Ministarstva financija

"Naime, unatoč brojnim upozorenjima od strane organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstvo financija je još jednom, sad prilikom najnovijih izmjena posebnih poreznih zakona propustilo te zakone uskladiti sa Obiteljskim zakonom, Zakonom o životnom partnerstvu, ali i Općim poreznim zakonom koji je donesen u isto vrijeme kad i navedeni zakoni", stoji u dopisu.

Napominju kako je teško povjerovati da se radi o slučajnom propustu, budući da je Ministarstvo 2016. godine prilikom predlaganja navedenih poreznih zakona jedino u Zakonu o upravnim pristojbama eksplicitno navelo izvanbračne i životne partnere, dok svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza, navode samo bračne partnere.

To znači da jedini od posebnih zakona koji trenutačno uključuje izvanbračne i istospolne zajednice je upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe), dok drugi porezni zakoni koji uglavnom propisuju porezne olakšice ih ne uključuju.

Usvojite zakone koji će biti na dobrobit svih građana i građanki Republike Hrvatske

Kontra ističe da sad, prilikom predlaganja novih nacrta izmjena i dopuna, Ministarstvo ponovno ima priliku ispraviti taj propust i okončati diskriminaciju istospolnih i izvanbračnih parova u poreznom sustavu. Nažalost, to se još uvijek nije dogodilo.

Nacrt Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak čak uključuje izmjene članka 14. stavka 6. koji definira uzdržavane članove uže obitelji, proširujući navedenu definiciju, ali i dalje propuštajući uključiti izvanbračne i životne partnere, upozoravaju i ponavljaju apel:

"Apeliramo još jednom na Ministarstvo financija, a zatim na Hrvatski sabor da prilikom donošenja ovih izmjena i dopuna, usklade posebne porezne zakone sa Ustavom i antidiskriminacijskim zakonima i usvoje zakone koji će biti na dobrobit svih građana i građanki Republike Hrvatske, bez obzira na njihov bračni status ili spolnu orijentaciju."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.