Lezbijska udruga Kontra priopćila je u petak da se protivi mogućem imenovanju Blaženke Divjak za ministricu obrazovanja, znanosti i sporta jer je kao članica uprave i prodekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu sudjelovala u sramotnom i protuzakonitom postupanju u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića.

"Najžešće osuđujemo moguće imenovanje osobe koja je sudjelovala u sramotnom diskriminatornim i protuzakonitom postupanju na mjesto ministrice obrazovanja. Sigurno je da imenovanje ovakve osobe ne može donijeti pozitivne promjene u obrazovnom sustavu ili značiti stvarni zaokret Vlade RH prema stvaranju otvorenog i inkluzivnog društva", smatra Kontra, a javlja N1.

Podsjećaju da je Krešić 2010. protiv Fakulteta podnio tužbu zbog diskriminacije koju je trpio zbog svoje spolne orijentacije. Općinski sud u Varaždinu je u srpnju 2012. donio pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Zbog nastavka prakse diskriminacije Krešić je morao napustiti Fakultet organizacije i informatike

Sud je utvrdio povredu prava na jednako postupanje (diskriminaciju) po osnovi spolne orijentacije, uznemiravanje Daria Krešića i stvaranje za njega neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog radnog okružja po osnovi spolne orijentacije te je sud konačno zabranio Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu poduzimanje radnji kojima bi sprečavao daljnje Krešićevo napredovanje na radnom mjestu.

U Kontri podsjećaju i da je riječ o presudi koju je u kolovozu 2013. potvrdio drugostupanjski Županijski sud u Varaždinu.

Udruga ističe da je uprava Fakulteta pritom svjesno pokušavala dovesti javnost u zabludu ponavljajući neistine u izjavama za javnost, dok je istovremeno podnosila žalbu na presudu o diskriminaciji koja im je od strane Županijskog suda odbijena, a zatim podnosila i reviziju pravomoćne presude Vrhovnom sudu RH koji je također odbacio reviziju.

"Cijeli slučaj je završio tako da je zbog nastavka prakse diskriminacije, usprkos sudskoj presudi, Dario Krešić bio primoran napustiti Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu", priopćila je Kontra koja Divjak smatra suodgovornom za diskriminaciju.

Više o slučaju Daria Krešića pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.