Brazilke dosad nisu iskazale podršku nijednom kandidatu na predsjedničkim izborima koji će se održati 7. listopada, no sve veći broj žena poručuje za koga neće glasati. Riječ je, dakako, o desničarskom kandidatu Jairu Bolsonaru koji se proslavio mnogim mizoginim izjavama.

Blebetao je, tako o tome da su žene glupe, da je političarka Maria do Rosario preružna za silovanje, da žene ne zaslužuju jednake plaće kao muškarci, a kao otac četvorice sinova i jedne kćeri svoju kćer nazvao je "trenutkom slabosti". Ne čudi što su žene pokrenule kampanju #EleNão, u prijevodu #NotHim, kako bi spriječile da Bolsonaro osvoji vlast.

"Ne on jer je mačist, ne on jer je homofob, ne on jer je rasist, ne on jer je nazadak za našu demokraciju", poručila je poznata brazilska pjevačica Daniela Mercury u videu koji je objavila na Instagramu i pozvala Brazilce na prosvjede protiv Bolsonara u subotu.

Od marginalne figure do predsjedničkog kandidata

Stotine tisuća ljudi na Facebooku su potvrdile dolazak na marš "Women Against Bolsonaro", a 2,9 milijuna priključilo se grupi "Women United Against Bolsonaro" koja je postala privatna nakon višestrukog hakiranja.

Mercury je čak izazvala i glazbenicu Anittu, najveću brazilsku zvijezdu, da podrži kampanju. Anitta se našla na udaru kritika jer je danima inzistirala na pravu da zadrži za sebe koga podržava i odbijala progovoriti o pojedinačnim kandidatima. Ipak, napokon je objavila i vlastitu osudu Bolsonara.

"Voljela bih jednom za svagda razjasniti da ne podržavam kandidata Bolsonara". Poručila je da njezina borba protiv homofobije i rasizma dovoljno govore u prilog tomu, podržala je i hešteg i pozvala još tri pjevačice da se pridruže pokretu.

Javni pritisak pod kojim se mlada diva našla pokazatelj je polariziranosti brazilskog društva oko izbora koja je u Brazilu nezapamćena još od 1980-ih, a upravo bi žene mogle odigrati ključnu ulogu.

Podsjetimo, Bolsonaro je bio pripadnik paravojnih snaga, politički je aktivan od 1991., no donedavno je bio marginalna figura poznata samo po žučnim komentarima kojima vrijeđa ne samo žene nego i crnce i LGBT populaciju. No, zbog korupcijskih skandala koji su spriječili popularnog bivšeg predsjednika Luiza Inácija Lulu da Silvu da se kandidira, Bolsonaro je skočio na vodeće mjesto uoči izbora.

Karikatura koja ne zaslužuje ničiji glas

Slično kao i u slučaju američkog predsjednika Donalda Trumpa, mnogi ga birači vide kao običnog čovjeka izvan političkih struktura koji se ne ustručava učiniti što treba za svoj narod. Njegov je politički program borba protiv korupcije i kriminala, a prisegao je da će "isušiti močvaru", dati policiji više slobode u obračunu s kriminalcima i olakšati civilima posjedovanje oružja.

Bolsonaro prema anketama vodi s 28%, dok svi ostali kandidati imaju manje od 20%, a na popularnost mu nije utjecao ni incident prilikom kojeg je na predizbornom skupu uboden u abdomen. Ipak, Bolsonaro nema potrebnih 50% da bi pobijedio u prvom krugu, što je za njega podosta nepovoljno jer bi upravo glasovi žena mogli biti krucijalni. One ga, ne iznenađuje, ne podržavaju – čak je 50% žena izjavilo da ni pod koju cijenu ne bi glasale za Bolsonara, dok je isto izjavilo 33% muškaraca.

Bolsonaro se čak pokušao približiti biračicama. U emotivnom je videu opisao kako je išao na obrnutu vazektomiju da usreći ženu jer žene ispunjenje nalaze u djeci, što, dakako, nije osobito dobro primljeno. No, njegovi pristaše ne pokušavaju im se dodvoriti – u Recifeu su pjevali da feministkinje žele nahraniti psećom hranom, a drugom je prilikom njegov potpredsjednik Hamilton Mourão izjavio da su obitelji čije su glave majke ili bake "tvornice otpadnika" koje hrane lokalne dilerske bande.

Tome se suprotstavila čak i konzervativna komentatorica Rachel Sheherazade koja je na Twitteru podržala pokret protiv Bolsonara: "Ja sam žena. Sama odgajam dvoje djece. Odgojile su me majka i baka. Ne. Ne, mi nismo kriminalke. Mi smo junakinje! #elenao." Nadamo se da će brazilsko društvo nadići polarizaciju i ujediniti se u mišljenju da je Bolsonaro obična karikatura koja ne zaslužuje ničiji glas.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.