Udruga RODA u ponedjeljak navečer je na Facebooku pokrenula akciju "Ostavimo trag" pozvavši sve građanke i građane na podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije.

Podsjetimo, Rode su prošlog tjedna ponovno pokrenule akciju "Prekinimo šutnju", a povod je bilo izlaganje zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić koja je u Saboru raspravi o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića detaljno ispričala svoje iskustvo kiretaže nakon spontanog pobačaja.

Nakon toga su Rode primile  400 mučnih i potresnih svjedočanstava žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda i u ponedjeljak ujutro odnijele ih u Ministarstvo zdravstva.

Sad su, kako kažu, odlučile napraviti korak dalje:

"Znamo da i vi želite pružiti podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije. Pozivamo vas stoga da to sljedećih dana učinite ostavljajući crveni trag - otisak svojega dlana - u svim javnim prostorima koje posjećujete. Neka to budu bolnice i domovi zdravlja, ali i sudovi, fakulteti, kulturne ustanove i razna javna mjesta vidljiva što većem broju ljudi", napisale su.

"Ne budimo sramežljivi, ne budimo suzdržane u ostavljanju tih tragova, kao što smo, možda, bile suzdržane tijekom ružnih i bolnih postupaka u bolnicama. Bolnice nisu mjesta u kojima bi se žena sama trebala izboriti za svoja prava u trenucima u kojima joj je teško. Sad je vrijeme da pokažemo koliko smo ogorčene i ljute na ono što nam čine bez upozorenja i pristanka. Ostavite svoj trag - neka znaju da nećemo (ne)stati!" poručile su.

Fotografije, uz hashtag #prekinimosutnju i #ostavimotrag objavite na društvenim mrežama ili je pošaljite na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. da ih objave.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam