U srijedu je Općinskim državnim odvjetništvima u Osijeku i Zagrebu podnesena anonimna kaznena prijava protiv nadbiskupa Đure Hranića, a razlog je njegova izjava o nasilju nad homoseksualnim osobama.

Podsjetimo, u ponedjeljak se Franić povodom svoje božićne pastirske poruke susreo s novinarima slavonskih redakcija, a u kontekstu teme o udomljavanju u istospolne obitelji, nadbiskup je, među ostalim, kazao kako je svjestan da su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane te da mu je neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti, "osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu – ne odobravam – ali mogu razumjeti".

Ta je izjava izazvala bijes dijela javnosti, pa je protiv Hranića podnesena i kaznena prijava.

U njoj se navodi kako su mediji prenijeli osumnjičenikove izjave u kojima opravdava bezrazložno nasilje nad osobama homoseksualne orijentacije, i to u javnim prostorima, u svim slučajevima u kojima potencijalni počinitelji nasilja percipiraju nečiju homoseksualnu orijentaciju. Ovom nečuvenom izjavom razumijevanja za nasilje kojem je uzrok samo to što je netko javno iskazao seksualnu orijentaciju, uputio je javni poziv na takvo nasilje.

"Krajnje podlo i svirepo"

U prijavi dalje stoji kako je istom izjavom, u kojoj opravdava nasilje zbog javnog izražavanja homoseksualne orijentacije, osumnjičenikov cilj bio izazvati tjeskobu i strah kod svojih žrtava, šaljući im poruku da nisu sigurni u javnim prostorima Republike Hrvatske i da imaju biti mete napada i nasilja, ukoliko samo javno žive svoj život i iskazuju svoj identitet.

"Krajnje podlo i svirepo, u rečenicu u kojoj poziva na mržnju i nasilje, ubacio je opću formulaciju hineći da mu je 'neprihvatljivo da netko trpi nasilje' s ciljem otvaranja prostora negiranju stvarnog učinka svojih riječi", stoji još u prijavi u kojoj se, s obzirom na doseg u javnosti koji je osumnjičenik ostvario kroz brojne medije, te s obzirom na to da zbog svog položaja ima znatan autoritet nad izgradnjom mišljenja u široj društvenoj zajednici, za ovaj slučaj traži izricanje maksimalne zakonom dopuštene kazne zatvora.

Nadbiskup Hranić je, inače, zaradio i žalbu koju je pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić uputila Europska civilna inicijativa Zagreb, a u cijelosti je možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.