Pučka pravobraniteljica Lora Vidović odbacila je, kao neutemeljenu, prijavu koju je protiv aktivistice Sandre Benčić podnijela udruga U ime obitelji, doznajemo iz Centra za mirovne studije.

Iz ureda Pučke pravobraniteljice nismo mogli dobiti više informacija jer je takva procedura, odnosno potpuni odgovor dobiva samo strana koja je podnijela prijavu.

"Nakon što su iz udruge U ime obitelji 13. lipnja objavili da su protiv Sandre Benčić, pravnice i aktivistice Centra za mirovne studije (CMS) podnijeli kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH te prijavu zbog poticanja na diskriminaciju Uredu Pučke pravobraniteljice, CMS iz medija doznaje da je Pučka pravobraniteljica Lora Vidović odbacila prijavu, te tvrdnju o poticanju na govor mržnje i diskriminaciju", rekla nam je Danela Žagar, voditeljice odnosa s javnošću Centra za mirovne studije.

Poziv na kaznene progone u svrhu ušutkavanja neistomišljenika

Sandra Benčić nam je rekla kako je takvu odluku i očekivala, a očekuje da će i DORH slijediti primjer Pučke pravobraniteljice.

"Obzirom da se mi već godinama bavimo Zakonom o suzbijanju diskriminacije i njegovom primjenom, pri čemu smo dobro upoznati i s praksom Europskog suda pravde, Europskog suda za ljudska prava i komparativnom praksom sudova u Europskoj Uniji oko slučajeva diskriminacije, bilo kakva izjava koju oni navode ne može potpadati pod optužbu poticanja na diskriminaciju. Ja niti želim, a da i želim ne bih mogla spriječiti Željku Markić da ima javne nastupe. Vjerujem da će i DORH odlučiti slično", rekla nam je Benčić.

Iz CMS-a također podsjećaju da "udruga U ime obitelji kontinuirano prati organizacije za zaštitu ljudskih prava, analizira što govore i kad im se to ne sviđa podnose prijave ili prijete prijavama. Tim se načinom šikanira pravni sustav Hrvatske, ali i poziva na korištenje kaznenog progona u svrhu ušutkavanja neistomišljenika kako bi se pridobila medijska pozornost i stvorila atmosfera samocenzure".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # PIPPO 2015-07-09 17:09
Ima još nade za nas!
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.