"Moja prijateljica je pretučena jer je trans", "Da bih promijenio oznaku spola morao sam proći sterilizaciju", "20 godina sam skrivao svoj identitet", neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti u u ponedjeljak u podne na Trgu bana Josipa Jelačića.

Riječ je o performansu "Maske" kojim je ujedno otvoren i peti Transpozij_um – jedino regionalno okupljanje trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, a sve se događa uoči prvog Balkanskog Trans Inter Marša zakazanog za subotu, 30. ožujka, o čemu više možete saznati ovdje.

Performansom, kako poručuju organizatori, udruge Trans Mreža Balkan, Trans Aid i Spektra, najavljuju spremnost i odlučnost njihovih zajednica da izađu na ulice i bore se za svoja ljudska prava, da prestaju živjeti pod maskama koje im je nametnulo društvo i da neće dozvoliti da ih se gura na margine društva.

Dodaju kako u zemljama naše regije jačaju desničarske, fašističke grupe, koje skoro uvijek svoje napade fokusiraju na marginalizirane grupe.

"Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, smatramo da je naročito važno da se Balkanski Trans Inter Marš održi te da ga podrže sve osobe koje smatraju da zaslužujemo živjeti dostojanstveno, a da naša zajednica pošalje snažne poruke otpora svim oblicima opresije. Održavanjem prvog regionalnog Trans Inter Marša želimo ujedinjeno poslati poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote. Želimo pokazati da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote, te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike, i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju", završno poručuju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.