"Rod na temelju samoodređenja", "Van iz mojih gaća", "Rodne norme su aorist", "Interspolna tijela su lijepa", "Nismo nevidljivi", "Poštuj moje zamjenice" neke su od poruka koje su građani Zagreba mogli vidjeti na transparentima koje su nosili sudionici prvog Balkanskog Trans Inter Marša održanog u subotu.

Tristotinjak sudionika i sudionica oko 15:00 krenulo je s Trga žrtava fašizma, a pridružili su im se i gosti iz Slovenije, Srbije, BiH, Rumunjske, Njemačke, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

transmars01.jpg

Zatražili su da ih se zaštiti od svih oblika diskriminacije, da se prestanu provoditi operacije nad interspolnom djecom bez njihova pristanka te da Hrvatska kao i ostale balkanske zemlje što prije uskladi s europskim normama i preporukama Europske komisije tako da se lakše stječe pravo na promjenu spola u dokumentima.

Povorka je od Trga žrtava fašizma prošla Trgom hrvatskih velikana i Trgom bana Josipa Jelačića do Zrinjevca.

Podsjetimo, Marš su organizirale organizacije Trans Aid, Trans Mreža Balkan i Spektra, a za tu su prigodu izdale i manifest u kojem u kojem zahtijevaju usklađenje zakonodavnih okvira i praksi s europskim preporukama, slobodu odlučivanja o svojim tijelima i životima, kroz potpuno poštivanje samoodređenja i tjelesnog integriteta za svako trans i rodno varijantno dijete, svaku odraslu trans i rodno nebinarnu osobu te za svaku interspolnu bebu, dijete, i odraslu osobu, slobodnu i jednostavnu promjenu dokumenata, odnosno pravno priznanje roda, spola i imena temeljeno isključivo na samoodređenju.

transmars02.jpg

Inače, od javnih osoba iz Hrvatske koje su podržale ovaj skup viđen je samo Tomislav Tomašević, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i član platforme Možemo, koji je došao sa suradnicima.

Skup je prošao bez incidenata.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.