Četvrtu godinu zaredom Hrvatska bilježi porazne rezultate u ostvarenju građanskih i ljudskih prava pripadnika LGBTI zajednice. Prema izvještaju Rainbow Europe organizacije ILGA-Europe za 2018. godinu, u kojem se objavljuju rezultati analize položaja LGBTI osoba u europskim državama, Hrvatska je, u odnosu na 2017. godinu, zadržala 16. poziciju ILGA-ine ljestvice Rainbow Europe.

Rainbow Europe jedinstveni je virtualni pokazatelj stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI populacije u Europi. Nakon što je tri godine zaredom Hrvatska bilježila stalan pad i dospjela na 16. mjesto, na tom se mjestu i zadržala jer ne bilježi nikakav napredak.

Ispadi mržnje zbog slikovnice Duginih obitelji

ILGA-in izvještaj bilježi niz slučajeva kršenja građanskih i ljudskih prava LGBTI zajednice u Hrvatskoj, među kojima ističu: ispade mržnje zbog slikovnice Duginih obitelji – uključujući i njezino karnevalsko spaljivanje; sporost sudova u procesuiranju govora mržnje prema LGBTI osobama; diskriminatoran odnos obrazovnog sustava prema LGBTI osobama; diskriminaciju na radnim mjestima; odbijanje azila istospolnom paru iz južne Azije te diskriminatoran Obiteljski zakon i zabranu posvajanja djece istospolnim parovima.

ILGA-Europe preporučuje hrvatskoj vladi da u potpunosti implementira postojeće kaznene odredbe za zločine iz mržnje, uključujući i zaštitu spolnih obilježja, da posve izmjeni zakonodavstvo u smislu omogućavanja rodnog samoodređenja te da konačno izjednači prava istospolnih i heteroseksualnih parova.

Kontinuirani pad Hrvatske

Nakon što je donijela Zakon o životnom partnerstvu, Hrvatska je u izvještaju za 2014. godinu bila zauzela visoko peto mjesto, 2015. pala je na deveto, 2016. godine na jedanaesto, a 2017. se survala na 16. mjesto ljestvice Rainbow Europe.

Stanje ljudskih i građanskih prava LGBTI osoba i u 2018. najbolje je bilo na Malti (koja je i dalje prva), zatim u Belgiji, Luksemburgu, Norveškoj, Finskoj, Danskoj i Portugalu. Slovenija i Mađarska te Italija i Poljska bilježe sve lošije rezultate, a Hrvatska je i dalje vodeća među zemljama regije. Najgora u regiji je Sjeverna Makedonija.

Armenija, Turska i Azerbejdžan zadržale su svoje pozicije na dnu ljestvice ILGA-Europe, koja osim država Europe, obuhvaća i države srednje Azije.

Više o Hrvatskoj na Duginoj mapi Europe saznajte ovdje, a o svim ostalim državama ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.