www.stream-xnxx-porn.com

Četvrtu godinu zaredom Hrvatska bilježi porazne rezultate u ostvarenju građanskih i ljudskih prava pripadnika LGBTI zajednice. Prema izvještaju Rainbow Europe organizacije ILGA-Europe za 2018. godinu, u kojem se objavljuju rezultati analize položaja LGBTI osoba u europskim državama, Hrvatska je, u odnosu na 2017. godinu, zadržala 16. poziciju ILGA-ine ljestvice Rainbow Europe.

Rainbow Europe jedinstveni je virtualni pokazatelj stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI populacije u Europi. Nakon što je tri godine zaredom Hrvatska bilježila stalan pad i dospjela na 16. mjesto, na tom se mjestu i zadržala jer ne bilježi nikakav napredak.

Ispadi mržnje zbog slikovnice Duginih obitelji

ILGA-in izvještaj bilježi niz slučajeva kršenja građanskih i ljudskih prava LGBTI zajednice u Hrvatskoj, među kojima ističu: ispade mržnje zbog slikovnice Duginih obitelji – uključujući i njezino karnevalsko spaljivanje; sporost sudova u procesuiranju govora mržnje prema LGBTI osobama; diskriminatoran odnos obrazovnog sustava prema LGBTI osobama; diskriminaciju na radnim mjestima; odbijanje azila istospolnom paru iz južne Azije te diskriminatoran Obiteljski zakon i zabranu posvajanja djece istospolnim parovima.

ILGA-Europe preporučuje hrvatskoj vladi da u potpunosti implementira postojeće kaznene odredbe za zločine iz mržnje, uključujući i zaštitu spolnih obilježja, da posve izmjeni zakonodavstvo u smislu omogućavanja rodnog samoodređenja te da konačno izjednači prava istospolnih i heteroseksualnih parova.

Kontinuirani pad Hrvatske

Nakon što je donijela Zakon o životnom partnerstvu, Hrvatska je u izvještaju za 2014. godinu bila zauzela visoko peto mjesto, 2015. pala je na deveto, 2016. godine na jedanaesto, a 2017. se survala na 16. mjesto ljestvice Rainbow Europe.

Stanje ljudskih i građanskih prava LGBTI osoba i u 2018. najbolje je bilo na Malti (koja je i dalje prva), zatim u Belgiji, Luksemburgu, Norveškoj, Finskoj, Danskoj i Portugalu. Slovenija i Mađarska te Italija i Poljska bilježe sve lošije rezultate, a Hrvatska je i dalje vodeća među zemljama regije. Najgora u regiji je Sjeverna Makedonija.

Armenija, Turska i Azerbejdžan zadržale su svoje pozicije na dnu ljestvice ILGA-Europe, koja osim država Europe, obuhvaća i države srednje Azije.

Više o Hrvatskoj na Duginoj mapi Europe saznajte ovdje, a o svim ostalim državama ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.