LGBT aktivisti ostali su ugodno iznenađeni službenom rekacijom IKEA-e nakon što su zatražili da vrati reklamu s lezbijskim parom namijenjenu ruskom tržištu.

IKEA je u prosincu prošle godine razočarala svoje osviještene kupce i LGBT aktiviste nakon što je uklonila reklamu s lezbijskim parom koji živi u malenom londonskom stanu, a koja se nalazila u ruskoj verziji magazina IKEA Live. Reakcija aktivista bila je i više nego brza. IZ IKEA-e su objasnili kako je reklama uklonjena zato što se "moraju poštivati novi zakoni u ovoj zemlji koji kažnavaju homoseksualnu propagandu".

Nije prošao ni dan, a već je pokrenuta peticija na change.org koja je prikupila 45 tisuća potpisa. Isti potpisi dostavljeni su ovoga tjedna američkom predstavništvu IKEA-e, sa zahtjevom da se reklama ponovno objavi i time pošalje poruka što ovaj vodeći lanac namještaja misli o diskriminatornim zakonima, javlja The Report Online.

U četvrtak je stigao i službeni odgovor IKEA-e. "Vodimo se svojom vizijom da pomognemo drugima u stvaranju ugodnijeg života. Isto tako, vjerujemo da možete biti ono što jeste kao zaposlenik IKEA-e, kao kupac ili u vlastitom domu. Činimo sve što možemo da se zauzmemo za jednake mogućnosti i izborimo za ljudska prava svih ljudi", stoji u pripoćenju.

"Svi naši zaposlenici mogu očekivati pravedan tretman i jednake mogućnosti neovisno o njihovom porijeklu, religiji, rodu, fizičkim sposobnosti, seksualnoj orijentaciji ili dobi. Ono što IKEA-u čini vrijednom su upravo različitosti", dodaje se u priopćenju.

Jelena Goltsman, jedna od predsjednica organizacije za LGBT Amerikance ruskog porijekla RUSA LGBT, pozdravila je reakciju IKEA-e. "Drago nam je što je IKEA ovo priopćenje objavila na svojim službenim stranicama, a naročito nam je drago što će ova izjava biti objavljena i na ruskoj web stranici. Iako bismo željeli da do ovoga nije ni došlo, drago nam je što je IKEA osudila ruske antigej zakone te s veseljem očekujemo da im se u tome pridruže i ostale tvrtke", napisala je Goltsman.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.