Najavljen je četvrti praški Tjedan ponosa koji će se odvijati od 11. do 17. kolovoza, a tema će biti Prag kao most između istočne i zapadne Europe.

Najveći i najotvoreniji LGBT festival u regiji odraz je činjenice da je Češka najtolerantnija država bivšeg Istočnog bloka. Zato ove godine Pražani svoj festival ponosa posvećuju svojim istočnijim susjedima koji u svojim zemljama trpe progone i izloženi su homofobiji ekstremističkih grupa.

Konkretno, praškome Prideu moći će nazočiti virtualno, spajanjem na sigurnu stranicu lgbtavatars.eu. Tamo će moći odabrati svoj avatar koji će ih predstavljati u Povorci ponosa te razmjenjivati poruke, fotografije i videoisječke s mjesta događanja putem jednostavne mobilne aplikacije. Oni koji to ne žele svejedno će moći pristupiti javnim sadržajima na stranici, javlja portal Prague Post.

"Ljudi u državama istočno od naše ne mogu organizirati ovakve festivale. Primjerice, oni su u Moskvi zabranjeni do 2112., a u drugim zemljama građani su izloženi riziku od napada", kazao je Czeslaw Walek, predsjednik organizacije Prague Pride. Tema ovogodišnjeg Pridea ocrtana je i plakatom načinjenim po uzoru na propagandne postere iz 1950-ih.

Tijekom praškoga Tjedna ponosa planirano je gotovo stotinu različitih kulturnih i društvenih događanja, partija, tribina i slično. Mnoga od tih događanja bit će namijenjena turistima i održavat će se na engleskome jeziku. Zasigurno će im najatraktivnija događanja biti ona na obalama rijeke, gdje će moći pogledati razne izložbe i filmske projekcije, slušati koncerte i dobiti sve informacije o Pragu i njegovoj LGBT zajednici. Najavljen je i koncert legendarnih Pet Shop Boysa.


Dio atmosfere s praške Povorke ponosa 2013.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.