Pušenje u SAD-u danas predstavlja veći zdravstveni rizik za LGBT populaciju no AIDS, tvrdi glasnogovornik za javno zdravstvo u SAD-u.

Prema podacima mreže LGBT Health Equity, AIDS skraćuje život nepušaču za 5,1 godinu, dok se pušačima zaraženim AIDS-om život skraćuje prosječno za 12,3 godina.

Statistike Centra za kontrolu bolesti pokazuju da 20,8 Amerikanaca puši, no taj postotak unutar LGBT populacije iznosi 30,8 posto. Više stope pušača u LGBT populaciji s obzirom na nacionalni prosjek primijećene su i u drugim zemljama, izvještava Gay Star News.

Stoga Centar pokreće novu video kampanju "Savjeti bivšeg pušača" u kojoj muškarac zaražen virusom HIV-a, a ujedno i pušač sa stažem od trideset godina, prepričava kako ga je srčani udar skoro ubio. U kampanji liječnik iz mreže LGBT Health Equity tvrdi: "Znamo da će otprilike milijun LGBT osoba ranije umrijeti zbog pušenja – želimo spasiti te živote."

Podsjeća se da je duhanska industrija rano prepoznala LGBT potrošače i obraćala im se direktno putem oglasa, a nije se libila proklamirati pušenje kao građansko pravo.

Prvi korak sastoji se u tome da proširimo vijest da LGBT osobe prosječno puše više od ostatka populacije, tvrdi se u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.