Jedan od najpoznatijih glumaca zlatnog doba Hollywooda, Rock Hudson, poznat i kao prva slavna osoba za koju je javnost doznala da boluje od AIDS-a, 1985. je u Francuskoj očajnički pokušavao doći do lijeka za tu, tada sasvim novu i u velikoj većini smrtonosnu bolest.

Iako je ta priča uglavnom poznata, jedan je dio ostao skriven sve do danas – podatak kako je tadašnja prva dama, Nancy Reagan, odbila pomoći da se teško oboljelog Hudsona premjesti u drugu bolnicu, otkriva BuzzFeed.

Hudson je doputovao u Francusku nadajući se kako će mu još jednom pomoći vojna liječnica dr. Dominique Dormant, koja mu je u tajnosti godinu prije dala eksperimentalni lijek za AIDS. No, ispostavilo se kako dr. Dormant nema ovlasti za Hudsonovo premještanje u vojnu bolnicu jer Hudson nije bio francuski državljanin, a čak nije mogla dobiti ni dozvolu da ga posjeti u Američkoj bolnici u Parizu.

Telegram primljen, spremljen i bez odgovora

Hudsonov publicist Dale Olson odlučio je stoga zatražiti pomoć i od bliskih prijatelja američkog glumca iz same Bijele kuće – tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana i supruge mu Nancy poslavši žurni telegram, koji je objavio BuzzFeed.

U telegramu, među ostalim piše: "Samo jedna bolnica na svijetu može pružiti neophodnu pomoć kako bi se spasio život Rocka Hudsona ili bar ublažili simptomi njegove bolesti. Nadležni general vojne bolnice Percy odbio je primiti Rocka Hudsona kao pacijenta, jer nije Francuz. Pariška liječnica Dormant ipak vjeruje kako bi zamolba za njegov premještaj koja bi došla iz Bijele kuće ili od visoko rangiranog dužnosnika promijenila generalovo mišljenje. Možete li pomoći i može li netko nazvati generala u bolnicu Percy ?"

Bijela kuća je zaprimila telegram, koji je na kraju spremljen i u Reaganovu predsjedničku knjižnicu, ali nitko nije nazvao bolnicu u Francuskoj. Rock Hudson je naposljetku umro u listopadu iste godine.

Jedan od tadašnjih Reaganovih savjetnika, Mark Weinberg, na jednom od memoranduma zapisao je sljedeće: "Razgovarao sam s gospođom Reagan o tom telegramu. Nije smatrala da je to situacija u koju bi se Bijela kuća trebala umiješati i složila se s mojim prijedlogom da pošiljatelja (telegrama) uputimo na američku ambasadu u Parizu".

Foto: BuzzFeed

Hudson je postao neželjen čim se doznalo kako se bori s tom zastrašujućom "bolešću homoseksualaca"

"Reaganovi su odlučili ne raditi nikakve iznimke u vezi s traženjem pomoći, samo zato što su im to prijatelji ili neka slavna osoba, nisu bili takvi. Sve su tretirali jednako. Bilo im je žao zbog Rockova stanja i suosjećali su s njim zbog toga, ali nisu smatrali da bi za njega trebali učiniti nešto drugačije nego li za bilo koga drugog", rekao je Weinberg za BuzzFeed News.

No, neki baš i ne vjeruju takvom objašnjenju.

"Čudi me takvo opravdanje, jer Reaganovi su za svog mandata u Bijeloj kući činili razne usluge svojim holivudskim prijateljima. Siguran sam da je tada Bob Hope ležao u toj bolnici zbog nekog rijetkog, neizlječivog raka, poslali bi mu predsjednički avion Air Force One kako bi ga spasili. Nepobitna je činjenica da su ostavili Rocka Hudsona i nisu mu pomogli. Čim se doznalo kako se bori s tom zastrašujućom bolešću homoseksualaca', postao je neželjen i jednostavno su ga ignorirali, kao i sve nas druge", rekao je jedan od prvih članova organizacije ACT UP, Peter Staley.

Predsjednik Reagan nije se javno izjasnio o AIDS-u sve do 1987., kad je od te bolesti u SAD-u umrlo već više od 25.000 ljudi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.