Unatoč brojnim upozorenjima civilnog društva, Vlada je propustila kroz nove izmjene Kaznenog zakona ispraviti veliku pogrešku koja je učinjena 2011. godine kada je posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja.

Stoga iz organizacije Kontra upozoravaju  javnost da će zbog takvog postupanja Vlade brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani.  Priopćenje, uz Kontru, potpisuju udruge Rišpet, Srpski demokratski forum i Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske.

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama, osobito pripadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama gorući su problem u hrvatskom društvu, a organizacije civilnog društva bilježe sve učestalije napade na pripadnike manjina. Romske udruge tako bilježe organizirane napade kao što su napadi na Rome u Jelisavcu i Međimurju koji su se dogodili u posljednjih mjesec dana, dok LGBT udruge bilježe osobit porast nasilja nad pripiadnicima LGBT populacije u Splitu.

Slučajevi pozitivne prakse kažnjavanja nasilja iz mržnje iz prošlosti, kao što su sankcioniranje napada na gej muškarce Gorana Hadžića i Nevena Rauka u kojima su presude glasile upravo na nasilničko ponašanje iz mržnje, najbolje govore o važnosti ovog kaznenog djela koje je sada više ne postoji.

Propust zakonodavca  ostavio je građane bez zaštite od nasilničkog ponašanja

Jednako tako, novi slučajevi iz prakse poput napada na LGBT aktivista iz Splita Antu Beusa pokazuju štetnost izostavljanja ovog kaznenog djela u sankcioniranju nasilja iz mržnje. Policija nije podnijela kaznene prijave protiv svih šestero napadača već samo protiv dvojice upravo zbog nepostojanja kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kaznenom zakonu, podsjećaju u priopćenju.

Napade iz mržnje na pripadnike manjinskih društvenih skupina izvršavaju, najčešće planiran,o grupe napadača. U takvim slučajevima sudionici napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi ostaju kazneno nesankcionirani. Također, žrtve koje zadobiju lakše ozljede često ne zatraže medicinsku pomoć odmah nakon napada i u tim slučajevima također nasilje ostaje kazneno nesankcionirano.

Propust zakonodavca  ostavio je građane bez zaštite od nasilničkog ponašanja, što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela. Zbog svega navedenog udruge traže o vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon.
Vlada je izradila  Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona i uputila ga u saborsku proceduru. Prijedlog će sutra biti na prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.