Osim što je Sjeverna Irska jedini dio Ujedinjenoga Kraljevstva u kojem su zabranjeni istospolni brakovi, novi prijedlog tamošnjih unionista ide korak dalje u otežavanju života gej zajednice.

Iz Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske (DUP- Democratic Unionist Party ) najavljuju prijedlog zakona kojim bi se vjernicima omogućio "prigovor savjesti" u slučaju primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije, čime bi se dobar dio zakonskih odredbi, s naglaskom na diskriminaciju gej populacije - zapravo poništio.

Na to ih je potaknuo slučaj slastičarnice Asher’s Baking Company, koja je osvanula na naslovnicama nakon što su odbili narudžbu za tortu s likovima popularnih junaka Ulice Sezam Berta i Ernija, a koju je naručila gej udruga i zatražila da na slastici piše "Podržimo gej brakove". To je očito bilo previše za vlasnike, kršćansku obitelj McArthur, koja je u priopćenju kao razlog odbijanja navela kako je "narudžba protivna njihovim kršćanskim uvjerenjima i biblijskom učenju". Na to je pak reagiralo Povjerenstvo za ravnopravnost, pa je protiv McArthurovih podignuta tužba zbog kršenja antidiskriminacijskih zakona.

Foto: Facebook

"Vjernici su u sve neravnopravnijoj poziciji"

DUP-ov Paul Givan najavio je izmjene zakona, kojima bi se omogućio "prigovor savjesti" u slučaju kad se vjernici osjećaju diskriminiranima zbog svojih anti-gej uvjerenja.

"Te izmjene će unaprijediti zakone o ravnopravnosti. Živimo u društvu u kojemu smo dužni poštivati nečiji životni stil, čak i ako je on protivan našoj savjesti. To nije ravnopravnost, to je netolerancija."

Givana podupire i prvi ministar sjevernoirske vlade Peter Robinson: "Uznemiruje me to što su vjernici u sve neravnopravnijoj poziciji, vidjeli smo i u slučaju Asher Baking Company. Povjerenstvo za ravnopravnost nepravedno je napala taj mali obiteljski biznis pravih kršćana, to je čisto maltretiranje. Čini mi se kako Povjerenstvo želi iskoristiti slučaj Asher za daljnje ograničavanje kršćanskog ponašanja i prakse ", poručio je tijekom govora na stranačkom skupu DUP-a.

U tom nastupu bez presedana, Robinson je još pozvao sve članove DUP-a i da financijski pomognu obitelji slastičara u pokrivanju troškova suđenja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.