Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a na teret mu se stavlja nezakonita novčana potpora inicijativi "U ime obitelji".

Točnije, kako stoji u optužnici, "nakon što je je prihvatio zamolbu građanske inicijative 'U ime obitelji' za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz navedene aktivnosti građanske inicijative u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora".

Tereti ga se i da je protivno navedenom Zaključku, od drugookrivljenog Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zatražio da za potrebe građanske inicijative 'U ime obitelji' na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Ali to nije sve

Kako bi realizirao Bandićeve zahtjeve Lovrić je s s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata B1 i B2, 120 jumbo plakata, te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja.

Uz ranije navedeno, Bandića se također tereti da je od trećeokrivljene Zdenke Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi "U ime obitelji" besplatno ustupi na korištenje 50 štandova navedene podružnice, što je ona i učinila.

Na opisani način, stoji u optužnici, prvookrivljeni Milan Bandić i drugookrivljeni Ivica Lovrić Grad Zagreb su obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000 kuna, dok je trećeokrivljena Zdenka Palac oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za iznos od najmanje 105.000 kuna, čime su građanskoj inicijativi "U ime obitelji" okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000,00 kuna.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine, Bandić je istoj inicijativi dodijelio 120.000 kuna bez natječaja, i to u ime "promicanja javnosti rada gradske uprave Grada Zagreba i objave tema od gradskog značenja na portalu narod.hr".

Inače, čelnica inicijative "U ime obitelji", Željka Markić, u brojnim je javnim istupima prozivala "provladine udruge" zbog financiranja novcem poreznih obveznika, no kad je riječ o njezinim projektima, ta pravila očito ne vrijede.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.