Kao što su i najavili, slovenski protivnici bračne jednakosti okupljeni u inicijativu "Za otroke gre" predali su ustavnu tužbu zbog zabrane referenduma o braku.

Kako javlja RTV Slo, čelnici incijative Aleš Primc i Marica Zevnik kazali su kako tužba sadrži punih 17 stranica, a odnosi se na "protuustavnu odluku parlamenta" i "neustavnost izmjena i dopuna Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima" koje su u parlamentu izglasane 6. ožujka i istospolne parove u potpunosti izjednačile s heteroseksualnima.

"Slažem se da referendume o ljudskim pravima ne treba dozvoliti, ali zakon o braku ne predstavlja kršenje ljudskih prava, kao ni definicija braka kao zajednice žene i muškarca", kazao je Primc. Sličnom retorikom prije dvije godine služili su se i domaći obiteljaši, govoreći kako "brak nije temeljno ljudsko pravo".

U slovenskome slučaju oglasilo se i Društvo psihologa koje je priopćilo kako svakodnevni život pokazuje da i u brojnim "pravim" obiteljima ima zlostavljanja djece te da ona lijepo i ugodno žive i u jednoroditeljskim i istospolnim obiteljima".

Primc je, očekivano, to mišljenje odbacio, kazavši kako ne radi o profesionalnim stajalištima. "To su ideološka stajališta koja neki pokušavaju progurati kroz strukovna udruženja, uključujući i državne institucije te centre za socijalni rad", komentirao je.

Prikrivanje informacija zbog "straha" – već viđeno u Hrvatskoj

Ono što je zanimljivo jest da nije htio otkriti tko je pomogao u pisanju ustavne tužbe, i to iz "sigurnosnih razloga". Navodno je riječ od desetak odvjetnika koji su to napravili besplatno jer podržavaju inicijativu "Za otroke gre".

Ti odvjetnici, kako je naglasio Aleš Primc, pate od "homolobifobije": "Boje se homoseksualnog lobija i zato ne žele izlaziti u javnost. Taj je lobi, kao što znate, veoma osvetoljubiv i grubo napada čak i najpoznatije osobe koje se suprotstavljaju njegovim interesima", kazao je novinarima.

Podsjetimo, hrvatska udruga "U ime obitelji" svojedobno je odbila otkriti imena svojih financijera u kampanji uoči referenduma o braku iz sličnih razloga, unatoč pozivu DIP-a. Htjeli su, rekoše tada, zaštititi svoje donatore pa je taj podatak do danas ostao tajna. Ipak, u financijskom izvještaju za 2013. godinu navedeno je kako su od donacija ostvarili 206.544 kune prihoda.

Tom prigodom kazali su samo kako su primili 164.659 kuna na račun građanske udruge "Građani odlučuju", a potonji su u tom razdoblju od donacija uprihodili 304.169 kuna, od čega 247.900 kuna od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.