Uprava policije Crne Gore po drugi je put zabranila Akademsku povorku ponosa, koja je bila zakazana za 8. svibnja u Nikšiću.

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres planirale su uz prvu Povorku ponosa u Nikšiću obilježiti i Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom, kao i dvije godine od usvajanja Vladine Strategije za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, piše portal Vijesti Online iz Podgorice. Iz udruga također podsjećaju kako je i raniju Povorku ponosa koja je bila planirana za 24. travnja policija zabranila pod obrazloženjem da je skup visokog sigurnosnog rizika i pojačane opasnosti za narušavanje javnog reda i mira.

“Policija je i ovog puta dala potpuno isto obrazloženje, s tim da smo na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija organizatora s rukovoditeljem Centra za sigurnost Nikšić Miloradom Žižićem obaviješteni da je identificirana grupa osoba koja je najavila pružanje aktivnog otpora a na koju bi se moglo pozitivno utjecati”, kaže se u priopćenju.

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres iskazale su žaljenje što se uoči IDAHOT konferencije, značajnog međunarodnog skupa, crnogorska vlada po drugi put odlučila za zabranu javnog okupljanja LGBT zajednice.

Policija ne nudi alternativnu lokaciju ni termin

“Neprihvatljivo je za organizatore i LGBT zajednicu u cjelini da država može osigurati i omogućiti slobodu okupljanja jedino u Podgorici i to zato jer se održava u dijelu grada iz kojeg je moguće u potpunosti isključiti javnost i u kojem nema stambenih zgrada”, navodi se u priopćenju.
Organizatori su razočarani jer ni ovog puta Uprava policije nije ponudila alternativnu lokaciju i alternativni termin održavanja.

“Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres vjeruju da Uprava Policije ima sve kapacitete i resurse, ukoliko postoji politička volja, da omogući i podrži prvu Povorku Ponosa u Nikšiću”, zaključuje se u priopćenju.

Povodom ponovne zabrane nikšićke Povorke ponosa oglasila se i ILGA-Europe.

“Ovakav potez je uznemirujuć u bilo koje vrijeme. No kršenje temeljnih prava je posebno uznemirujuće u vrijeme kad će čitava Europa usmjeriti pogled prema Crnoj Gori zbog održavanja IDAHOT Foruma 2015. Ta je situacija zasjenila veliki trud LGBTI pokreta na nacionalnoj razini”, poručila je izvršna direktorica ILGA-Europe Evelyne Paradis. ILGA-Europe pozvala je vladajuće iz Crne Gore da bez odgode omoguće alternativnu sigurnu lokaciju za nikšićku Povorku ponosa.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.