Mjesec dana nakon razornog potresa jačine 7,8 po Richteru u Katmanduu u kojemu je 8000 ljudi izgubilo život još uvijek brojni stradalnici trebaju pomoć, među njima i LGBT osobe, kojima je nažalost u nekim kampovima za unesrećene uskraćena pomoć.

Zadnjih su tjedana prikupljeni milijuni dolara pomoći kako bi se pomoglo žrtvama iz Nepala. Neke od žrtava te prirodne katastrofe svjedoče o diskriminaciji koju su doživjele i u tim okolnostima, stoga su humanitarne organizacije pokrenule pomoć za smještaj LGBT osoba.
Reuters je izvjestio o slučaju transrodne žene Maye K.C. koja je nakon potresa potražila pomoć u jednom od kampova za žrtve potresa, gdje se nije osjetila dobrodošlom.

“Čim su drugi u kampu čuli za moju seksualnu orijentaciju okrenuli su mi leđa. Nisu mi rekli ništa uvredljivo, ali sam po njihovim izrazima lica i govoru tijela shvatila kako mi neće dozvoliti da tamo i ostanem“, prenosi Gay Times.

Organizacije poput The Blue Diamond Society stoga su se udružile s Crvenim križem kako bi osigurale pomoć za pripadnike seksualnih manjina. Pokrenule su postavljanje kampova posebno za LGBT zajednicu kako bi se u relativno sigurnom okruženju oporavili od posljedica potresa.

Još nema zakona o zaštiti od uznemiravanja

Tara Bhattarai iz Crvenog križa je rekla:

“Naša je dužnost pružiti pomoć pripadnicima te ranjive skupine. Brojne su transrodne osobe ostale bez obiteljske pomoći i ostavljene su da se same snalaze čak i u situacijama poput ove“.

Humanitarne organizacije su zasad organizirale 15 LGBT kampova.

Nepal je najnaprednija zemlja Jugoistočne Azije po pitanju LGBT prava. Nakon ukidanja monarhije 2007. homoseksualnost prestaje biti izvan zakona i doneseno je nekoliko novih zakona u interesu gej zajednice, a vlada razmatra i ozakonjenje gej brakova. Međutim, zasad još nema zakona kojima bi se 350.000 LGBT osoba zaštitilo od uznemiravanja.

Ako ste u mogućnosti pomoći na stranici humanitarne organizacije The Blue Diamond Society imate sve potrebne informacije i kontakte.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.