Europarlamentarci raspravljaju o novoj strategiji za ravnopravnosti muškaraca i žena u Europskoj uniji nakon 2015, a u utorak su sa 341 glasom za, 281 protiv i 81 suzdržanim prihvatili savjetodavno izvješće zastupnice Marie Noichl (S&D, Njemačka), koja je poručila da je napredak spor i da mnogo toga treba napraviti u idućih pet godina.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u utorak, zastupnici su prihvaćanjem tog izvješća poslali jasnu poruku kako podržavaju ravnopravnost spolova i strategiju EU po tom pitanju.

"Europska unija treba novu strategiju koja jasno predlaže efikasne načine za rješavanje problema nejednakosti te predlaže kontinuiranu evaluaciju. Trebamo nova i dugoročna rješenja te stoga trebamo strategiju u kojoj imamo obavezne i izborne mjere, koje uzimaju u obzir višestruku diskriminaciju kojoj su žene svakodnevno izložene", rekla je, među ostalim, zastupnica Maria Noichl.

Svi stanovnici Europe trebali bi živjeti bez straha od rodno uvjetovanog nasilja i diskriminacije

Trenutačni prioriteti u području ravnopravnosti spolova, kao jednoj od temeljnih vrijednosti EU-a, zacrtani su u Strategiji za razdoblje od 2010.-2015. koju nadzire Europska komisija u svom godišnjem izvješću. Odvojeno savjetodavno izvješće zastupnice Noichl je doprinos Parlamenta u stvaranju nove Strategije, a zastupnicima Europskog parlamenta koji su ga podržali čestitala je i ILGA-Europe.

Europski je parlament podržao snažnu i ambicioznu strategiju ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2016. do 2020, a sad je red da o toj temi odluči i Europska komisija, poručuju priopćenjem iz ILGA-Europe. Izvješće zastupnice Noichl poziva na potpuno razumijevanje spolova pod čime se podrazumijeva da bi svi stanovnici Europe trebali živjeti bez straha od rodno uvjetovanog nasilja i diskriminacije.

"Iskoristite trenutak - to je moj savjet Europskoj komisij", poručila je izvršna direktorica ILGA-Europe Evelyne Paradis.

“Komisija ima temeljnu odgovornost zaštititi sve ljude od diskriminacije. U temeljima svih dobrih politika u prošlosti nalazilo se unaprjeđenje ravnopravnosti. Ove godine Komisija ima veliku mogućnost pokazati političko vodstvo po pitanju ravnopravnosti spolova i potičem ih da to iskoriste.

Toplo pozdravljam činjenicu da izvješće Noichl uključuje reference na prava LGBTI osoba, no to ne bi trebalo odvratiti pozornost od toga kako još uvijek ne postoji jedinstvena europska LGBTI strategija. Usvajanje strategije koja bi bila prilagođena stvarnim potrebama LGBTI osoba u Europi je jedini način da se osigura koherentnost i zaštita”, ističe Paradis u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.